Senaste forskningen innan vi önskar glad sommar

Det har blivit dags för oss att hälsa glad sommar och tacka för det första halvåret av 2020. Det har varit en speciell tid, i en orolig värld. Samtidigt som efterfrågan på mer eller mindre samtliga Rainforest Alliance-certifierade produkter ökar, har Coronautbrottet inneburit stora utmaningar för många av världens odlare i tropiska områden.

Vi lanserade nyligen vår Impacts Report och Annual Report för 2019 där vi berättar om året som gått och sammanfattar studier som undersökt effekterna av vårt arbete. Som sista inlägg inför semestern skulle vi vilja lyfta tre rapporter.

Rainforest Alliance-certifieringens effekt på småskaliga kaffeodlare i Honduras
Studien har jämfört 76 Rainforest Alliance-certifierade odlingar med icke-certifierade odlingar. Det certifierade kaffet såldes till ett betydligt högre pris vilket forskarna kunde se gynnade investeringar i hållbara jordbruksmetoder vilket de menar understryker marknadsvärdet av certifierade produkter. Forskarna fann att medan samtliga odlingar i studien hade liknande tillvägagångssätt för att skydda skog presterade de certifierade bättre på punkter kopplade till arbetstagares säkerhet och välmående. Arbetarna på Rainforest Alliance-certifierade odlingar hade bättre skyddsutrustning och fick högre löner. (Källa: Dietz et al. 2019.b)

Hur UTZ-certifiering påverkar kakaoodlingar i Elfenbenskusten
När forskare jämförde certifierade och icke-certifierade kakaoodlingar såg man att certifierade odlingar i större utsträckning hade tillgång till utbildningar och finansiering, vilket gav större skördar och högre intäkter. Certifierade odlingar hade i större utsträckning också skuggträd samt bättre jord- och vattenkvalitet. Däremot konstaterar studien att prispremierna överlag inte täckte de hållbarhetsinvesteringar som krävs för att behålla certifiering men lyfter samtidigt de skräddarsydda utbildningarna som en viktig del i att hållbart öka odlares produktivitet och lönsamhet. (Källa: Ingram et al. 2017.)

Lönenivåer, arbetstagares hälsa och säkerhet på bananodlingar i Colombia
I en jämförelse mellan Rainforest Alliance-certifierade och icke-certifierade bananodlingar i Colombia presterade certifierade odlingar bättre på de flesta socioekonomiska områden, däribland timarvode och betald ledighet. Värt att tillägga är att certifierade odlingar i högre utsträckning hade fler fast anställda, vilka överlag tjänar mer än visstidsanställda. Trots att arbetares löner på både certifierade och icke-certifierade odlingar i stort låg över miniminivåer menade arbetarna att de inte var tillräckligt höga för att täcka deras vardagsutgifter. Resultaten från studien har använts för att stärka Rainforest Alliances 2020 års Standard. (Källa: Beekman et al. 2019.)

Mer information hittar du här.

Glad sommar och hälsningar från Rainforest Alliance i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.