Rainforest Alliances nya certifieringsprogram – Supply Chain

Hållbarhetsansvaret kan inte endast ligga på odlaren. Vårt nya certifieringsprogram som publiceras i juni 2020 lyfter därför vikten av transparens, hållbart företagande och ett delat ansvar genom hela värdekejdan. Vi har nyligen berättat om standarden för hållbart jordbruk som odlarna måste förhålla sig till. I denna artikel fokuserar vi på Supply Chain och kraven vi ställer på de som säljer en produkt med en Rainforest Alliance-certifierad märkning. Till skillnad från UTZs och Rainforest Alliances standarder omfattas nu även varumärken och återförsäljare av dessa krav.

Anpassningsbar standard
Det nya standarden kommer att utgå från de förutsättningar som finns på varje odling. Odlingens storlek, om det finns anställda, vilken gröda som odlas och i vilken region odlingen ligger är exempel på några faktorer som påverkar odlingens förutsättningar och som också kommer påverka vilka kriterier en odling ska följa.  

Delat ansvar
Företag genom hela kedjan behöver ta ett större ansvar för risker, kostnader och investeringar kopplat till hållbart jordbruk. Det ansvaret ligger idag främst på odlaren som ofta är den resurssvagaste. I det nya certifieringsprogrammet arbetar vi mot mer delat ansvar som bland annat kräver att företagen investerar och belönar en hållbar produktion. Det innebär att företag får betala en så kallad “sustainability differential” till odlaren, utöver marknadspriset för deras certifierade produkt. Rainforest Alliance kommer i sin tur att arbeta mot att öka transparensen för hållbarhetsinvesteringar gjorda av både företag och odlare. 

Långsiktiga partnerskap
För att öka investeringsviljan i hållbarhet uppmanar vi företag att bygga långsiktiga relationer med sina leverantörer. Företagen kan då mer aktivt styra förväntansbilden och kravställa leverantörer i en mer hållbar riktning. 

Sociala och miljömässiga kriterier
Företag i värdekedjan som har identifierats ha en högre risk för en negativ social och miljömässig påverkan kommer att behöva förhålla sig till ytterligare krav kopplat till bland annat vattenhantering och arbetstagares rättigheter (exempelvis löner, diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen).

Tidslinje

Vi färdigställer nu de sista delarna i programmet och genomför en rad olika pilotprojekt för att säkerställa att innehållet är användarvänligt för alla de miljoner människor som kommer att använda det.

Det nya certifieringsprogrammet publiceras i juni 2020. Därefter rullas programmet ut genom globala utbildningsprogram. Certifiering av odlingar mot den nya standarden sker från och med juni 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.