Rainforest Alliances nya certifieringsprogram – regler för odlare

Certifiering är ett av de verktyg Rainforest Alliance använder för att driva mer hållbart odlande och företagande. Sedan Rainforest Alliance och UTZ gick samman 2018 har vi arbetat med att ta fram ett nytt certifieringsprogram. I juni i år lanseras Rainforest Alliances 2020 Certification Program och vi får i och med det chans att ta fram nya sätt för hur certifiering fungerar. 

Vad innehåller programmet? 

Programmet innehåller en Sustainable Agriculture Standard, vilken i sin tur består av en del som definierar standarderna för hållbart jordbruk som odlarna ska förhålla sig till, och en annan som vänder sig till de som köper, säljer och/eller äger certifierade produkter. Programmet innehåller också dokument som beskriver regler kopplade till bland annat revisioner och hur nuvarande certifierade odlingar ska göra förflyttningen till den nya standarden.

I del 1 av denna artikelserie fokuserar vi på några av de viktigare elementen i Farm Requirements som inkluderar de grödor som idag innefattas av antingen Rainforest Alliances eller UTZs certifieringsprogram: kaffe, kakao, te, bananer, kokosnötter, ananas, hasselnötter och snittblommor. 

Anpassningsbar standard

Det nya standarden kommer att utgå från de förutsättningar som finns på varje odling där odlingens storlek, om det finns anställda, vilken gröda som odlas och vilken region odlingen ligger i alla är exempel på faktorer som påverkar odlingen.

“Smart meters”

Som komplement till godkänt/icke-godkända kriterier kommer vissa krav kunna mätas med så kallade smart meters för att ge odlare möjlighet att visa utveckling över tid.

Enklare planering

Vår hållning är att bönderna ska kunna fokusera mer på att rent praktiskt ställa om odlingen framför att lägga tid på att göra planer. Därför introduceras ett planeringsverktyg för att hjälpa gruppchefer bättre leda och utveckla de småskaliga odlarnas verksamheter. Vi lanserar även ett verktyg så att odlare kan identifiera risker kopplade till bland annat klimatförändringar och sociala frågor.

Avskogning

Nolltolleransen mot avskogning fortsätter att gälla i den nya standarden och innefattar alla naturliga ekosystem, som våtmark och torvmark. Cut off date är 2014, vilket innebär att odlaren inte får ha förändrat eller förstört naturliga ekosystem för att expandera sin odling innan dess.

Levnadslöner och mänskliga rättigheter
Vi introducerar ett verktyg för medelstora och stora odlingar att analysera lönenivåerna för sin personal. Om gapet mellan nuvarande lönenivå och levnadslön är för stort kräver vi en plan för hur lönerna gradvis ska öka. Standarden innehåller också en ny del som kallas “Assess and Address” som adresserar barnarbete, tvångsarbete, diskriminering, trakasserier och våld på arbetsplatser.

Tidslinje

Vi färdigställer nu de sista delarna i programmet och genomför en rad olika pilotprojekt för att säkerställa att innehållet är användarvänligt för alla de miljoner människor som kommer att använda det.

Det nya certifieringsprogrammet publiceras i juni 2020. Därefter rullas programmet ut genom globala utbildningsprogram. Certifiering av odlingar mot den nya standarden sker från och med juni 2021. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.