Länken mellan avskogning och pandemier

I den här artikeln berättar vi om zoonoser – dvs sjukdomar som sprids mellan människa och djur – och beskriver hur avskogning i tropiska områden kan öka exponeringen för smittor.

Zoonoser är sjukdomar som sprids naturligt mellan människor och djur via direktsmitta, förorenat vatten eller livsmedel och kan orsakas av bakterier, parasiter, svampar och virus. Exempel på zoonotiska sjukdomar är coronaviruset, rabies, dengue och malaria, zika, svininfluensan och HIV. Zoonotiska pandemier, som digerdöden, har historiskt haft enorm påverkan på mänskligheten. Spanska sjukan, vars ursprung var vilda fåglar, tog exempelvis 50 miljoner människors liv. Närmare i tiden finns bland annat Hong Kong-influensan, eller svinfluensan, SARS och Mers.

Flera studier har fastställt länken mellan ökad avskogning och en ökad risk av zoonoser. Störst risk att exponeras för dessa smittor har bönder som arbetar i närheten av skövlad mark och som ofta redan lever under fattiga förhållanden. När skog huggs ner riskerar finns en risk att djur drivs ännu närmare samhällen där människor bor och arbetar. I flera år har forskare varnat för hur smittsamma sjukdomar gör oss sårbara för pandemier som Covid-19. FNs miljöchef, Inger Andersen, sa för några veckor sedan att “naturen sänder oss ett budskap med coronaviruspandemin. Om vi misslyckas med att ta hand om vår planet betyder det att vi inte tar hand om oss själva.”

Vad behöver då göras?

Skogen behöver fortsatt få förbli hem åt vilda djur och planeten måste bibehålla en stark biologisk mångfald. Det innebär att minskad avskogning och handel med vilda djur – som oftast är tätt sammanlänkade med illegal skogsavverkning – måste få ett stopp eftersom det ökar risken för spridning av smittor. När dessutom klimatförändringarna gör planeten varmare, tvingas djur och organismer att ändra sina beteenden. Det har exempelvis gjort att myggvirus som zika och dengue sprids till nya regioner. 

Coronautbrottet har satt nytt ljus på vad människans beteenden får för konsekvenser för vår planet. Samtidigt ger det oss också nya möjligheter att förändra och hitta nya hållbara system för framtiden. Rainforest Alliance har i över 30 år framgångsrikt testat olika lösningar för att hindra avskogning och där vi ser att samhällsledda hållbara skogs- och jordbruksmetoder är den bästa strategin för att skapa välmående ekosystem och hållbar försörjning för människor som bor i dessa omården. 

Foto: Victor Moriyama

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.