Kaffeprojekt som stärker kvinnliga odlare i Guatemala

Tvåårigt projekt i Guatemala ska bidra till att skapa mer hållbar kaffeproduktion på odlingar som drivs av kvinnor, samt stärka deras roll i odlarsamhällen.

Ungefär 70 procent av arbetskraften i kaffeproduktion utgörs av kvinnor och mellan 20-30 procent av kaffeodlingar drivs av kvinnor. Dessvärre har kvinnor i kaffeindustrin mindre tillgång till mark, finansiering, jordbruksinformation och teknik än sina manliga kollegor. Detta ville UTZ ändra på och driver, inom ramen för sitt program, i samarbete med Lidl och CARE 2018 ett tvåårigt initiativ som heter Project Guatemala.

I Guatemalanska kaffekooperativet Cooperativo Agrícola Integral Acatenango finns totalt 357 odlingar, varav 92 drivs av kvinnor. Project Guatemala ska lyfta jämställdheten, lyfta kvinnornas ställning och samtidigt fokusera på att stärka produktiviteten genom klimatsmarta odlingsmetoder på de kvinno-ägda odlingarna i kooperativet.

Odlingar som drivs av kvinnor har bättre produktivitet

I förstudien för projektet såg man att trots att kvinnor endast står för 26 procent av producenterna, producerade de 40 procent av skördarna. Skördarna från odlingar drivna av kvinnor låg över snittet för kooperativet. De kvinnliga bönderna fick i förstudien identifiera de fyra främsta områdena där de ville stärka sin kompetens:

  1. Utbildning i hållbara jordbrukstekniker
  2. Utbildning i användning av bekämpningsmedel
  3. Administrativ och finansiell utbildning
  4. Rådgivning i hur idéer och tekniker kan kommersialiseras.

Bra kaffe förtjänar ett högre pris

Sju utbildningar och tio konsultationstillfällen tog plats under projektets första tolv månader. De kvinnliga odlarna utbildades i en teknik kallad integrerat växtskydd, hur jordhälsan kan förbättras, vattenbesparing, biologisk mångfald, certifiering och säker användning av bekämpningsmedel. En insats för att kunna höja kvinnornas löner var att de bjöds in till kaffeprovningar och workshops om kafferostning för att förstå sambandet mellan kvalitet och prissättning. Högkvalitetskaffe förtjänar ett högre pris. Dessutom fick de 92 kvinnorna som driver odlingar tillgång till digital teknik som kan övervaka kaffeodlingarna på landskapsnivå.

Små, men viktiga, steg i jämställdhetens spår

Project Guatemala har nu varit aktivt i ett år. Hur har förändringen mottagits av de manliga kollegorna i kooperativet? Nyligen valdes en kvinna in som sekreterare för verkställande rådet. Även om detta är en stark och ett konkret steg för att inkludera kvinnor i ledarpositioner inom kooperativet, är det bara början. Inte minst tar det tid att systematisera det vi ser fungerar och översätta dessa insatser till ”best practice”. Men projektet kommer fortsätta att främja ett inkluderande arbetssätt som bidrar till en mer positivt ställning för de kvinnliga odlarna. Resan har bara börjat, och arbetet som utförs är avgörande för att göra kaffeproduktionen mer hållbar och för att samtidigt förbättra livet för kvinnorna som odlar kaffet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.