Solenergi-bio ska utbilda teodlare i Malawi

När regi-duon Sydelle Willow Smith och Rowan Pybus 2012 filmade en dokumentär om aktivister i Zambia insåg de snart att de lokala samhällena, där dokumentären till stor del utspelade sig, inte kunde se filmen. De få biografer som finns i södra Afrika visar till största del Hollywood-produktioner.

Därför startade de Sunshine Cinema, som bygger mobila biografer som drivs av solenergi. Organisationen utbildar unga aktivister att använda tekniken för att visa utbildningsfilmer om klimat, miljö och sociala orättvisor. Rainforest Alliance är en av Sunshine Cinemas partners och just nu produceras en film om hur miljövänliga spisar som inte kräver lika mycket ved kan produceras av lokal lera, liksom en film om hållbara te-plockningsmetoder. Filmerna är en del av Rainforest Alliances utbildningspaket för teodlare i Malawi.

Tekniskt sett är uppfinningen enkel och portable. Varje ”Cinema box” innehåller en projektor, högtalare, en solpanel, en vikbar skärm, en mörk duk mot dagsljus och en USB-sticka med filmer. Boxarna ska vara lätta nog att enkelt transportera med exempelvis buss mellan byarna.

Här är ett utdrag av bilder från filmen som ska nå teodlarsamhällen i södra Malawi.

Traditionellt har kvinnor i Malawi använt spisar som krävt mycket ved, vilket varken var bra för skog eller hälsa (rök). Här skapar Mary Mambulo en miljö- och hälsovänlig spis av lokal lera, något hon lärt sig på en av Rainforest Alliances utbildningar. Foto: Sydelle Willow Smith

 

Filmaren Lufefe Figlan från Makhulu Media under filmningen av en video om hållbara jordbruksmetoder. Foto: Sydelle Willow Smith

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.