Bränder och klimatförändringars effekt på Brasiliansk kaffeproduktion

Skogsbränderna i Amazonas fångade världens uppmärksamhet i augusti och september förra året. Bränderna, som främst orsakats av olaglig avverkning och utvidgning av jordbruk, har riktat strålkastarljuset mot den viktiga roll skogar spelar för att balansera vårt klimat.

I mitten av augusti började vi få ökade donationer från människor från hela världen som ville stödja lokala grupper i Brasilien som bekämpade bränderna. Det stora allmänintresse fick Rainforest Alliance att besluta att alla medel som doneras via Instagram i augusti och september skulle riktas direkt till de grupper som arbetar med brandbekämpning vid frontlinjen i Amazonas. Hittills har över en miljon US-dollar samlats in.

Brasilien har varit världens största kaffeproducent sedan mitten av 1800-talet. I Sverige kommer var tredje kopp kaffe från Brasilien och mycket av det är certifierat. Totalt är 380 brasilianska producenter Rainforest Alliance-certifierade.

Den brasilianska kaffeindustrin står inför en rad utmaningar, där klimatförändringar är en av de tuffare. Mariana Barbosa, chef för Rainforest Alliances verksamhet i Brasilien, sammanfattar i en artikel vad som gjorts på plats för att stoppa bränderna och vad som behöver göras framgent för att säkra en hållbar kaffeproduktion i landet.

Klicka här för att läsa Marianas artikel.

 

(Foto: Victor Moriyama / Greenpeace)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.