Så arbetar Rainforest Alliance för att digitalisera jordbruket i tropikerna

Rainforest Alliance har de senaste åren investerat i att ge odlare på avlägsna platser tillgång till digitala verktyg. Digitala plattformar kan hjälpa bönder att utvärdera potentiella risker på odlingen eller analysera vilka insatser som krävs för att säkra eller till och med öka skördar.

Redan 2017 berättade vi om vår Farmer App som genom filmer och träningsmoduler utbildar småskaliga odlare – även när internetanslutning saknas – om klimatsmart odling, skydd av biologisk mångfald och arbetarskydd och säkerhet. Kort därefter valde UNESCO ut Rainforest Alliances app i en studie för att visa möjligheterna med digitalt lärande.

Sedan dess har mycket hänt och ett spännande projekt vi arbetat med är FarmGrow där vi har utvecklat individuella sjuårsplaner åt kakaoodlare, tillgängliga via mobila plattformar. Planerna guidar bönder i hur de anpassar sin odling efter ett förändrat klimat och föreslår insatser för hur de exempelvis kan förbättra jordhälsa. Initiativet är allt annat än ”one size fits all” eftersom de skräddarsydda aktiviteterna helt utgår från data som odlaren har försett systemet med. Unikt är också att odlaren kan få tillgång till en resultaträkning i realtid, vilket ingen annan odlarapp kan erbjuda. Idag stöttar FarmGrow 5 000 bönder med mål att nå 20 000 odlare innan slutat av 2020.

Förra året utlyste Rainforest Alliance en Ag-Tech Challenge där företag och entreprenörer verksamma inom bl.a. AI kunde skicka in förslag på tekniska idéer för att öka världens kakaoskördar. De vinnande bidragen håller just nu på att pilotas med kakaoodlare i Ghana för att på sikt nå 120 000 kakaobönder i Nigeria, Indonesien, Ecuador och Elfenbenskusten.

Ytterligare ett projekt, finansierat av Postkodstiftelsen 2018, är utvecklingen och spridning av ett digitalt verktyg som ska förbättra kenyanska teodlares produktivitet och lönsamhet. Det finns cirka 600 000 Rainforest Alliance-certifierade teodlingar i Kenya. Odlingarna är organiserade i grupper och varje grupp måste ha ett internt kontrollsystem för att dokumentera utvecklingen och regelefterlevnad. Idag är dessa interna system pappersbaserade vilket är ineffektivt och dyrt. Appen som digitaliserar det interna kontrollsystemet ska, förutom att ge stora kostnadsbesparingar, göra det möjligt för gruppadministratörer att samla in och analysera data från enskilda odlingar. När projektet är klart beräknas 60 000 småskaliga teodlare i Kenya ha dragit nytta av projektet.

Ett allt mer instabilt globalt klimat gör det svårare för bönder att kunna försörja sig. Småskaliga odlare står för upp till 80 procent av livsmedelsförsörjningen i Asien och Afrika, söder om Sahara. I takt med att kommunikationen förbättras i utvecklingsländer blir billiga smartphones och surfplattor viktiga verktyg för att sprida kunskap. Att skapa möjlighet för odlare att koppla upp sig mot varandra och världen är ett viktigt steg i att säkra en framtida livsmedelsförsörjning.

Rainforest Alliance har sedan tidigare www.sustainableagriculturetraining.org som erbjuder utbildningsverktyg på sex språk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.