Hållbart skogsbruk i Guatemala ska fortsätta skydda skogen i ytterligare 25 år

Guatemalas regering har, genom National Council of Protected Areas (CONAP), beviljat en 25-årig förlängning av skogsbrukskoncessionen i Carmelita i Maya Biosphere Reserve. Området har idag i princip ingen avskogning, vilket kan jämföras med närliggande nationalparker där avskogningstakten är upp emot 20 gånger högre. Arbetet i Maya Biosphere är ett bra exempel på de positiva effekter som kan uppnås när lokalbefolkning ges möjlighet att försörja sig på ett hållbart sätt.

Carmelita är en av nio koncessioner som har tillstånd att bedriva småskaligt skogsbruk i Maya Biosphere Reserve och är den första att få sitt kontrakt förnyat. Det småskaliga skogsbruket har bidragit till tusentals jobb och tillsammans genererar koncessionerna årligen intäkter på mer än sex miljoner US-dollar. Fattigdomsgraden i dessa samhällen är betydligt lägre än i resten av Guatemala. Migrationen från området är bland den lägsta i landet.

Regionens stora avskogning har drivits på av bland annat boskapsproduktion och samhällsexpansion. I koncessionerna har avskogningsgraden varit nära noll i mer än 15 år, vilket kan jämföras med närliggande områden där avskogningsgraden är tjugo gånger högre. 2017 publicerades en rapport som visade att antalet träd i Maya Biosphere Reserve ökat för första gången sedan millennieskiftet.

Maya Biosphere Reserve
En satellitbild över Guatemalas Maya Biosphere Reserve visar hur bränder – som ofta beror på avskogning till förmån för jordbruk – spred sig under 2017 års torrperiod. De mörkgröna områdena med knappt några bränder ingår skogskoncessionerna som brukas av lokalbefolkning som arbetar tillsammans med Rainforest Alliance.

Rainforest Alliance har arbetat i Maya Biosphere Reserve sedan 1990-talet. Förutom att ge teknisk rådgivning, bygga kapacitet och förbättra tillgången till marknaden för skogsprodukter från regionen, har vi också arbetat för att koncessionerna ska förlängas eftersom det fanns en risk att så inte skulle ske. Vi välkomnar därför beslutet att förlänga koncessionen i Carmelita och ser fram emot förnyelse av de åtta övriga koncessionerna.

”Vi gratulerar Carmelita till denna prestation, eftersom den gör det möjligt att fortsätta generera arbetstillfällen, intäkter från försäljning av timmer och skogsprodukter samt möjliggör användning av förnybara naturresurser på ett hållbart sätt”, säger Oscar Rojas, chef för Rainforest Alliances verksamhet i Guatemala och Centralamerika.

Mer om Maya Biosphere Reserve:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.