Hur finansierar Rainforest Alliance sin verksamhet?

Rainforest Alliance har tre huvudsakliga intäktskällor som finansierar vårt arbete och våra hållbarhetsprogram.

  1. Intäkter (royalities) från företag som köper produkter från certifierade odlingar
  2. Bidrag från regeringar och stiftelser
  3. Individuella donationer

I denna artikel berättar vi mer om Rainforest Alliances intäktsmodell. Om du vill veta mer eller se historisk data, kan du här få tillgång till finansiella rapporter som sträcker ändå tillbaka till 2013.

Royalities

Företag som köper och säljer produkter från UTZ- eller Rainforest Alliance-certifierade odlingar betalar en avgift till oss. Rainforest Alliance återinvesterar dessa pengar i att förvalta och utveckla våra hållbarhetsprogram. Det kan handla om att ta fram standarder eller policys, att utbilda odlare och revisorer, hantera kvalitetskontrollsystem eller att spåra certifierade produkter i värdekedjan. Totalt står royalites för cirka 63 procent av våra totala intäkter.

Bidrag från stiftelser och regeringar

Regeringar, liksom en rad stiftelser, runt om i världen investerar i program för att stärka hållbara jord- och skogsbruksmetoder i odlarländer. Ibland kan bidragen också tillfalla en grupp av organisationer som driver en gemensam fråga, som t.ex. Accountability Framework Initiative där Rainforest Alliance är en av medgrundarna.

Bidrag vi får in från regeringar, stiftelser eller genom skräddarsydda program täcker både projekt- och driftskostnader. 2018 motsvarade dessa bidrag 28,8 procent av våra totala intäkter.

Vi arbetar med skräddarsydda program tillsammans med internationella företag inom jordbruk och skogsbruk för att göra deras värdekedjor mer hållbara. Dessa program betalas helt av företagen själva.

Individuella donationer

Enskilda donationer från personer som brinner för miljöfrågan sträcker sig från fem till över en miljon US-dollar och motsvarar drygt fem procent av våra intäkter 2018. Ett exempel på kraften som individer kan ha för att driva en rörelse är den senaste tidens bränder i Brasilien. Rainforest Alliance har sedan augusti 2019 samlat in över 1,2 miljoner US-dollar för att stötta grupper som arbetar för att bekämpa bränder i Amazonas. Insamlingen startade med att vi började få ökade donationer från människor från hela världen som särskilt ville stötta brandbekämpningen. Det stora allmänintresse fick oss att besluta att alla medel som doneras via Instagram skulle riktas direkt mot Amazonas.

Övriga intäkter

Rainforest Alliances årliga välgörenhetsgala i New York drog 2018 in 0,9 procent av årets intäkter. Vi får med jämna mellanrum in donationer i form av exempelvis juridisk rådgivning. Dessa bidrag motsvarade 2018 1,6 procent av de årliga intäkterna.

 

Foto: Sydelle Willow Smith

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.