Skogar – naturliga klimatlösningar

En stor del av klimatdebatten fokuserar idag på att reducera fossila bränslen. En mindre del av debatten handlar om de naturliga klimatlösningar som kan hjälpa oss nå 37 % av klimatmålen.

En av våra viktigaste naturliga klimatlösningar är skogar. Ett träd kan lagra i genomsnitt 21 kg CO2 på ett år. Ny forskning visar att mogna skogar kring Amazonas har haft en betydande roll för att motverka klimatförändringar i decennier.

Skogar besitter en superkraft i kampen mot klimatförändringar. Händelser som den senaste tidens bränder i Amazonas har lyft vikten av att skydda världens skogar. Rainforest Alliance har arbetat för att skydda skog i tropiska områden i över 30 år. Här är tre exempel på insatser vi har sett gett resultat:

  • Klimatsmarta jordbruksmetoder – som gör det möjligt för bönder att öka produktivitet och avkastning på befintlig odling istället för att behöva utöka den, ofta på bekostnad av skog som skövlas. Träd kan också hjälpa att anpassa odlingar till ett förändrat klimat.
  • Urfolk vet hur man bästa skyddar skogen – en studie visar att mellan 2000 och 2012 var de årliga avskogningsnivåerna i skogsområden som brukades av urfolk i Amazonas 2-3 gånger längre än omkringliggande områden.
  • Skog kan återhämta sig – i Guatemalas koncessioner i Maya Biosphere Reserve lyckades vi återskapa 371 ha skog. Arbetssättet har blivit en världsmodell för hur hållbar skogsförvaltning bör fungera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.