Kakao: Vårt arbete med att förändra policy och regelverk i Indonesien

Certifiering fungerar bäst när den stöds av initiativ som förändrar policys och regelverk på lokal, nationell och global nivå.

En betydande del av Rainforest Alliances verksamhet fokuserar på att förbättra förutsättningar för att hållbart odla i tropiska områden och därmed säkra bönders försörjningsmöjligheter. Men en mindre känd del av vårt arbete handlar om att förändra policys och regelverk så att dessa stödjer odlare.

Ett exempel är vårt arbete i kakaosektorn i Indonesien. Tidigare ansågs det saknas lokal kunskap i landet kring hur fermenteringsprocessen skulle ske och fortfarande behålla hög kvalitet på bönor. Som resultat importerades hundratusentals ton fermenterade kakaobönor från Afrika.

Rainforest Alliance lanserade därför 2017 ett initiativ – Kalimarja Foundation – för att stärka den tekniska kompetensen kring fermentering av kakaobönor. Kalimarja Foundation, som samarbetat med Holländska utrikesministeriet, utbildade över 600 bönder i fermenteringsteknik och utvecklade en modell som plockades upp av Indonesiens jordbruksminister – som i sin tur gjorde den till landets officiella modell för kvalitetskakao.

En viktig lokal röst i Kalimarja Foundation är Agung Widis. När kakaokooperativet Kerta Samaya Samaniya (KSS) försattes i konkurs på Bali 2009, till följd av korruption och dålig finansiell styrning, såg hon möjligheterna med att lyfta odlingarna genom att implementera klimatsmarta jordbruksmetoder. Hon lade också grunden till Rainforest Alliances arbete med Kalimarja.

Idag blomstrar KSS med sina 609 odlare och 867 hektar mark; de har varit certifierade under UTZs program (nu en del av Rainforest Alliance) i sju år. Högre produktivitet och avkastning gör att fler bönder har råd att betala sina barns skolgång.

Agung Widi valdes in i styrelsen för Cocoa Sustainability Partnership, som arbetar för att stärka kakaoindustrin i Indonesien. Hon har vigt stor del av sin tid åt att sätta jämställdhetsfrågan på dagordningen och leder ett statligt finansierat program riktat mot kvinnliga kakaoodlare. Dessutom har Kalimajari nyligen inlett samarbete med chokladtillverkaren Valrhona för att få in indonesiskt fermenterande kakaobönor på den högkvalitativa chokladmarknaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.