Unikt regnskogsområde i Guatemala hotat

I en artikel i BBC News intervjuas lokala ledare i Maya Biosphere Reserve – ett område med nästintill noll avskogning – om oron för att koncessionsavtalet som låter lokalbefolkningen bruka skogen inte kommer att förnyas av Guatemalas regering. Flera telekombolag och turistföretag har nämligen visat intresse för att etablera verksamhet där.

Avskogning i Maya Biosphere Reserve i Guatemala har senaste år legat på endast 0,4 % – trots att avskogningsgraden i områdena runtomkring är bland de högsta i Sydamerika. Anledningen? Skogen sköts av och försörjer lokala samhällen. Det hållbara skogsbruket ger årligen intäkter på USD 675 000.

Förutom att avskogningen är lägre i koncessionsområdet, är antalet undernärda barn lägre i Maya Biosphere Reserve än i närliggande skogsområden. Dessutom går fler barn i skolan och färre lämnar landsbygden till förmån för ett liv i städerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.