Småskaliga kaffeodlare betalar priset för världens klimatförändringar

I klimatförändringarnas spår står kaffeodlare över hela världen står inför enorma utmaningar. I Colombia arbetar landets forskare med att utveckla nya kaffesorter som kan överleva klimatförändringar.

Kaffepriset har sjunkit drastiskt och många kaffebönder kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Men förutom lägre priser, är klimatförändringarna en av de största utmaningarna. I Colombias bergsområden stiger temperaturen med 0,3 grader per årtionde. Det bidrar till att områden där det var omöjligt att odla kaffe på för 30 år sedan, nu erbjuder optimala förutsättningar. Men vad händer om ytterligare 30 år? Runtomkring byn Finca El Ocaso har flera bönder fått lägga ner sina odlingar eftersom skatter och produktionskostnader översteg intäkter från kaffeförsäljningen. På 1,5 år har Colombia förlorat 4 % av sina jordbruksmarker för kaffe.

Kaffe är mycket känsligt för väderväxlingar och ett förändrat klimat för med sig ökade regnmängder men också längre perioder av torka vilket ökar risken för erosion. Dessutom har soltimmarna minskat med 19 % på knappt 100 år. Därför arbetar nu ett forskningsteam för att hitta kaffesorter som kan klara sig i de ny odlarförutsättningar som klimatförändringar ger. Genicafé-teamet som består av 60 forskare kallas för ”the NASA of world coffee” och hoppas kunna ta fram kaffesorter som bland annat blir resistenta mot pestsjukdomar.

För den som är intresserad av att läsa mer om både de utmaningar och möjligheter som det kaffeodlande Colombia står inför finns mer att läsa i Yale Environment 360s artikel, skriven av miljöjournalisten Richard Schiffman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.