Avskogningens effekter: ”Tropiska skogar är som jordens air conditioner”

Avskogning driver den globala uppvärmningen. Bevarande av världens skogar ett starkt vapen för att tackla klimatförändringar.

Enligt WWF huggs en yta skog motsvarande 27 fotbollsplaner ner – varje minut. Det blir 38 880 fotbollsplaner varje dag, 365 dagar om året, till förmån för bland annat jordbruk, infrastruktur och ohållbart skogsbruk. Det har aldrig varit viktigare att rädda våra skogar.

Skogar svalkar planeten
Forskare understryker behovet av att både bevara och plantera träd för att hindra den globala uppvärmningen. En rad studier har undersökt skogarnas funktion för att reglera vårt klimat och kommit fram till att de tropiska skogarna är vårt starkaste vapen för att tackla klimatförändringar. Deras superkraft är att de har förmåga att binda mer kol än träd som växer på högre altituder som i Sverige. Kol kan lagras i träd i väldigt länge men om de huggs ner frigörs växthusgaser som värmer planeten. Samtidigt är det i de tropiska områdena som skövling sker i högst tempo.

”Tropiska skogar är som jordens air conditioner”
Ken Caldeira från Carnegie Institution of Washington

Forskare föreslår storskalig plantering av träd
Förutom att skydda världens återstående skogar, finns det också en rad fördelar med att plantera nya träd. I en nyligen publicerad studie i tidningen Science skriver Schweiziska forskare vid ETH Zürich att jorden får plats med ytterligare en miljon hektar skog utan att inskränka på vare sig jordbruk eller expansiva städer. Träd på en sådan stor yta skulle kunna binda lika mycket kol som all världens industrier har släppt ut de senaste 150 åren. Studiens författare beskriver att global storskalig återplantering, tillsammans med att skydda världens stående skogar, kan vara de mest effektivaste klimatåtgärderna.


Fakta om avskogning

  • Mellan 1990 och 2016 förlorade världen 1,3 miljoner km2 skog vilket är ett område större än hela Sydafrika.
  • 17 % av den artrika Amazonas regnskog har förstörts på bara 50 år. Amazonas kallas ofta för världens lungor.
  • Skog skövlas till förmån för bl.a. jordbruk, ohållbart skogsbruk, expansion av infrastruktur. Dessutom har ett förändrat klimat lett till en ökning av skogsbränder.
  • Omkring 250 miljoner människor är beroende av skogen för sin försörjning.
  • Rainforest Alliance har arbetat mot avskogning i tropikerna i över 30 år, bl.a. genom att öka användandet av klimatsmarta odlingsmetoder. Rainforest Alliances standard har de striktaste reglerna för att förhindra avskogning.

Källa: National Geographic och WWF

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.