Bildberättelser – vardagen på en kaffeodling i Guatemala

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) berättar fotografen Creagh Cross om hur vardagen på en kaffeodling kan se ut.

När fotografen Creagh Cross besökte Rainforest Alliance-certifierade kaffeodlingen Finca El Platanillo i västra Guatemala slogs han över hur vildvuxet allt var. ”Det är fantastiskt att plockarna ens kan hitta kaffebären bland all vegetation”, säger han. Här delar vi ett axplock av Creaghs bilder från besöket som fångar vardagen på en odling som sätter miljö och arbetstagares välmående i första rummet.

Foto: Craegh Cross

Om det inte vore för den här skylten, säger Cross, är det lätt att tro att man är på väg in i en skog, snarare än en odling, när man besöker Finca El Platanillo.

Foto: Creagh Cross

Juan på bilden ovan arbetar på odlingen året runt och plockar i snitt 50-90 kg bär varje dag. Det ger i sin tur mellan 9 och 18 kg kaffebönor.

Finca El Platanillo drivs av familjen Coto som har ägt marken sedan 1970-talet. Redan från start har de haft en hållbarhetsfokus, både vad gäller jordbruksmetoder liksom arbetstagares rättigheter. Lönenivåerna ligger högre än regeringens standard. Det finns en skola för barn upp till högstadienivå, liksom ett särskilt utbildningsprogram för de äldre studenterna som ger kunskap om hur kaffe kan odlas med största möjliga hänsyn till naturen.

Foto: Creagh Cross

Dessa kvinnor plockar kaffebär som fallit till marken. Majoriteten av kaffebär är röda när de mognat, men just denna sort är gul.

Foto: Creagh Cross

Bären bärs till kvarnen för att vägas och sorteras. För de som inte har möjlighet att bära säckarna, går det bra att ställa dem vid vägkanten och så hämtas de med bil senare.

Till höger: En traditionell Maya-kjol som kallas för corte. Foto: Creagh Cross

På seneftermiddagen vägs bären så att arbetarna får betalt för vad de plockat. Nu ska bären tvättas, skalen ska avlägsnas och därefter torkas.

Foto: Creagh Cross

När Coto-familjen bestämde sig för att uppnå en Rainforest Alliance-certifiering i början av 2000-talet upptäckte de att odlingen, tack vare sitt starka hållbarhetsfokus, redan uppnådde många av kraven i standarden. Tack vare att jorden brukades med klimatsmarta metoder, blev Fina El Platanillo 2011 den första kaffeodlingen i världen att få en så kallad ”climate friendly verification” genom vad som då var Rainforest Alliances nya klimatmodul.

Foto: Creagh Cross

Dessa kvinnor arbetar vid den station som tar hand om småpartier av specialkaffe vid kvarnen. Deras arbete går att utföra sittandes, vilket är tur eftersom kvinnan till vänster är gravid. När bilden togs hade väninnan just försökt tala med barnet i magen på bebisspråk, när de båda brast ut i skratt.

Skolan i Finca El Platanillo har funnits i 20 år och nyligen fått tillgång till ett datalab med internetuppkoppling. På området där arbetarna bor finns det både basket- och fotbollsplan. Här spelar några ungdomar en turnering. Cross berättar att bärplockarna under skördesäsong stiger upp tidigt för att jobba så att de kan vara tillbaka till lunchtid när regnet oftast drar in. Det gör också att de kan spendera eftermiddagen och kvällen tillsammans med familjen.

Foto: Creagh Cross

Far (Stuardo) och son (Samuel) Coto berättar om vikten att behandla alla människor med värdighet och respekt. Stuardos pappa, som föddes på en kaffeodling, hjälper honom att komma ihåg det arv som han också vill föra vidare till kommande generationer.

Samtliga bilder är tagna av Creagh Cross

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.