Hållbart kakaoodlande har lett stridande grupper i Indonesien till vapenvila

Efter att religiösa grupper stridit i nästan tio år i kakaoregionen Poso, Indonesien, började en rörelse bland småskaliga kakaoodlare växa fram. Målet: att uppnå Rainforest Alliance-certifiering. Idag arbetar tidigare stridande grupper hand i hand för att ställa om jordbruket, vilket hittills har ökat skördarna med närmare 30%.

I nästan tio år kunde livet som jordbrukare i Poso, Indonesien, vara likställt med livsfara. Religiösa och kulturella grupper hade drabbat samman, vilket resulterade i att kyrkor, moskéer och hem bombades eller sattes i brand. Öppna och utsatta odlingar var osäkra platser för bönder att vistas på. Men under 2007 började småskaliga kakaoodlare sakta samarbeta och bildade kakaokooperativet Karya Bersama. Under nästkommande fyra år anslöt sig mer än 500 odlare med ett tydligt mål i sikt; att uppnå Rainforest Alliance-certifiering. Idag är kooperativet inte bara en förebild för hållbart kakaoodlande, utan även ett unikt exempel på hur jordbruk under tuffa förhållanden kan sammanföra människor.

Kakaoodlaren Pak Arnold blev nominerad av kooperativet att använda sin jordlott till en s.k. Learning Garden.

Kooperativet använder idag Rainforest Alliances digitala verktyg för att hämta data från odlingen som hjälper dem identifiera områden som kräver särskilda insatser för att säkra skördar. Under utbildningen används också så kallade ”Learning Gardens”, där en jordlott med konventionellt jordbruk och kemiska bekämpningsmedel jämförs med en jordlott där de hållbara metoder som Rainforest Alliance lär ut används. Genom att ställa om till mer hållbara odlingsmetoder ökade skördarna överlag i kooperativet med 20-30 procent förra året.

Jessie Baker, Innovation Manager på Rainforest Alliance, besökte nyligen Karya Bersama-kooperativet för att undersöka effekterna av vårt arbete i Poso. I ett blogginlägg kan du läsa mer om Jessies resa och hennes reflektioner. Hon introducerar också några av de personer som varit starka drivkrafter för att sammanföra odlargrupperna i Poso mot ett större, och kanske främst gemensamt, mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.