Hur framtidssäkras kaffe?

På Rainforest Alliances ”Sustainability Day” i Rwanda samlades över 200 forskare, odlare, regeringsföreträdare, NGO:s och företag för att diskutera hur branschen ska kunna framtidssäkra kaffe. Dagen, som anordnas tillsammans med Africa Fine Coffee Association (AFCA), utgick från tre teman och utmaningar kopplade till: ”gamla odlare”, ”gammal teknik” och ”gamla träd”.

Vad anser då kaffebranschens kanske främsta experter behöver göras för att vi ska kunna dricka kvalitetskaffe även i framtiden?

Den första diskussionen berörde det faktum att kaffe behöver bli lönsamt att odla. Just sårbarhet för inkomstbortfall är ett av de främsta hoten för att locka unga till att bli kaffeodlare. För att tackla priskänsligheten och attrahera nästa generations bönder, behöver det investeras ännu mer i utbildning och verktyg som leder till en hållbar och stadig produktion.

Det behöver även investeras i lösningar som hjälper bönder rehabilitera gamla träd. I östra Afrika är vartannat kaffeträd över 50 år vilket sänker produktiviteten. Flera av talarna underströk dock att det genom t.ex. mikrolån som skapar bättre förutsättningar för investeringar, samt genom god planering och hållbara markanvändningsmetoder, inte är en omöjlig uppgift.

Sist diskuterades frågan om digitalisering. Den viktigaste slutsatsen var att kaffeodlare i större utsträckning ska kunna använda data som beslutsunderlag. Det finns en rad fördelar med att använda ny teknik i kaffeodling – inte minst för att göra odlingarna motståndskraftiga mot effekterna av ett förändrat klimat. Det finns redan idag ett antal verktyg för att hjälpa odlare övervaka sina odlingar. Ett exempel är Rainforest Alliances Farmer App, som även når bönder på avlägsna platser utan internetuppkoppling.

De tre områden som behöver mest akuta investeringar är digitala verktyg, åldrande träd och hur man ska locka nästa generations kaffebönder att vilja stanna på landsbygden.

Hur svarar den nya Rainforest Alliances-standarden som just nu utvecklas mot kaffebranschens allt tuffare spelregler? Dels blir den nya standarden mer datadriven för att kunna öka räckvidden av vårt hållbarhetsprogram, och för att mer effektivt kunna övervaka vårt arbete. Dels får frågan om inkludering av unga, liksom kvinnor, större utrymme i den nya standarden. Rainforest Alliance arbetar redan idag med en rad projekt för att aktivera unga i jordbrukssamhällen, men standarden kommer att hjälpa att integrera dessa initiativ globalt. Även utmaningarna kring åldrande träd adresseras i den nya standarden som förväntas lanseras i slutet av året.

Om du är intresserad av vidare läsning för att fördjupa dig i diskussionerna från dagen så når du samtliga presentationer här, och en längre och mer detaljerad artikel på engelska här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.