Rainforest Alliance-certifiering – vad hände sen?

I Kamerun har ett kakaokooperativ blivit förebild för hur ett odlarsamhälle på bara några år kan öka skördar genom hållbara jordbruksmetoder, minska barnarbete och ställa om till förnybar energi.

När det kamerunska kakaokooperativet The Société Coopérative des Producteurs de Cacao de Mbangassina Sud (MBANGASSUD) bildades 2009 stod regionen inför en rad problem kopplat till bl.a. barnarbete, låg produktivitet och förorenat vatten. Tre år senare uppnådde kooperativet en Rainforest Alliance-certifiering och har sedan dess blivit en förebild för andra kakaokooperativ i landet vad gäller ansvarsfullt odlande.

För att tackla problematiken med barnarbete tillsattes en kommittee för att arbeta särskilt med frågan. Det byggdes nya klassrum, rektorn fick ett eget kontor och skolorna försågs med ny utrustning. Resultatet? 80 % av samhällets barn går nu i skolan.

Genom certifieringen har kooperativet fått tillgång till utbildning och kunskap i hållbara jordbruksmetoder. Gruppens skördar har ökat från i genomsnitt 500 kg per hektar 2013 till 800 kg per hektar 2018. Framgångarna har attraherat nya medlemmar; kooperativet har sedan 2013 dubblat antalet medlemmar, liksom arealen av mark som står under hållbart odlande.

Och utvecklingen fortsätter. Det byggs ett hälsocenter och startas program för att förse hushållen med vattenfilter. MBANGASSUD har som mål att 100 % av hushållen ska använda förnybar energi vid matlagning och att minst 80 % av hushållen ska använda solenergi senast 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.