Chauffören som blev kakaobonde

Efter att Pak Nurman deltagit på en Rainforest Alliance-utbildning bestämde han sig för att byta karriär. Två år senare tjänade han 70 % mer som kakaobonde än som chaufför i Indonesien. Nu leder Pak ett kooperativ fast beslutna att Rainforest Alliance-certifiera sina odlingar. 

Låg produktivitet och instabila priser har gjort odlingsförutsättningarna tuffa i världens tredje största kakaoproducerande land – Indonesien. Rainforest Alliance började arbeta i kakaoprovinsen Sulawesi redan 2012, men har haft svårt att samordna insatserna utan en fungerande paraplyorganisation. Engagemang bland landets bönder har på flera håll därför vuxit från gräsrotsnivå.

Bönderna namngav deras kooperativa Bunga Biraeng efter fikonträdet, eftersom det sägs att när trädet blommar är det en symbol för skördesäsongens topp.

På en av Rainforest Alliances utbildningar deltog Pak Nurman, som vid den tidpunkten arbetade som ”pete-pete” (chaufför inom kollektivtrafik). Han ägde en liten bit mark och började testa jordbruksmetoderna han lärt sig på utbildningen. Pak märkte snabba resultat och efter två år hade han inte bara drastiskt ökat sin inkomst utan också blivit en ambassadör för hållbara odlingsmetoder.

Pak började själv utbilda och blev därigenom en viktig länk mellan Rainforest Alliance och lokala bönder. I november 2017 startade han Bunga Biraeng-kooperativet för att samordna odlarna mot en Rainforest Alliance-certifiering. Redan idag odlar cirka 70 % av kooperativets medlemmar efter Rainforest Alliance tidigare regelverk. Engagemanget och drivet att nå en certifiering är stort, förklarar Pak, eftersom det finns många bra exempel som visar på fördelarna med hållbara odlingsmetoder.

Paks insatser för att främja hållbara jordbruksmetoder har nominerats till Rainforest Alliances Community Honoree Award 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.