Bildberättelser: förnybar energi

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) tittar vi närmare på hur omställning till förnybar energi har påverkat livet för kenyanska teodlare.

I Kenya eldas årligen tiotusentals ton ved upp i landets tefabriker. I hemmen användas kol och ved dagligen vid uppvärmning och matlagning. Skog huggs ned och människorna andas in den farliga röken.

För ett knappt år sedan skrev vi om ett nytt Rainforest Alliance-projekt som, med stöd av IKEA Foundation, skulle hjälpa tebönder i Kenya ställa om till förnybar energi. Ved och kol har ersatts av rökfria kolfiberbriketter, gjorda av sågstoft och majsskal. Hittills har projektet nått 5 000 personer, men målet är att nå 50 000 senast mitten av år 2021.

Hur har omställningen påverkat människorna som tidigare var beroende av kolen?
Purity W’Njema (t.v. på bild) lyfter de två mest självklara fördelarna med briketterna – nämligen att familjen inte längre andas in den farliga röken och att kostnaderna minskat med 30%. Kvinnorna, som oftast står vid spisen, kommer nog att uppleva snabbast hälsofördelar. ”Briketterna underlättar matlagningen eftersom jag inte behöver passa spisen och lägga eld i kaminen. Jag får mer tid över till annat”, säger hon.

Rainforest Alliance har genom projektet också utbildat brikettillverkare som Mary Waihigo Kamau. Tidigare producerade hon ca 60 kg briketter för hand per månad. Med hjälp av ny utrustning producerar nu hon lika mycket på en timme. Waihigo, en ensamstående mamma som tidigare kämpade för att få ekonomin att gå ihop, har utvecklat sin verksamhet till att sälja till både privathushåll liksom till hotell i området. Genom Rainforest Alliance fick hon nyligen resa till Uganda för att träffa liknande entreprenörer och stärka sina färdigheter i bl.a. marknadsföring och kvalitetskontroll.

Klicka här för att läsa mer om vårt arbete med att förbättra förutsättningarna för kenyanska teodlare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.