Ny studie redovisar hållbarhetseffekter bortom certifiering

Certifiering är ett erkänt kraftfullt verktyg för att skydda miljö och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter i jordbruks- och skogssamhällen. Effekterna av hållbarhetsstandarder når ofta bortom certifierade odlingar; de kan bidra till att forma politiska initiativ, öka konsumenters medvetenhet och inte minst bidra till investeringar i forskning. Hittills har det dock saknats bredare studier som undersöker dessa effekter.

ISEAL, den globala medlemsorganisationen för trovärdiga hållbarhetsstandarder, publicerade nyligen en rapport som undersöker detta outforskade område.

Samarbeten som gynnar odlare världen över
Ett exempel som rapporten lyfter är Global Living Wage Coalition (GLWC) som bildats av sju ISEAL-medlemmar (däribland Rainforest Alliance) för att främja löner som gör att arbetare och deras familjer får en anständig levnadsstandard. Kostnaderna för att leva kan variera mycket mellan olika regioner, länder och världsdelar och det har funnits begränsade riktlinjer för hur levnadslöner ska räknas ut utifrån lokala förhållanden. GLWC:s verktyg och studier, även tillgängliga online, har hittills räknat ut levnadslöner i 20 länder.

Ett annat exempel som lyfts i ISEAL-rapporten är det faktum att hållbarhetsstandarden också kan forma regeringars politik. Som svar på en ökad avskogning reviderade den peruanska regeringen 2011 sin Skogs- och Viltlag för att inkludera ekonomiska incitament för att skydda landets skogar. Lagen möjliggjorde att skogsbrukare kunde minska kostnaden för sitt årliga arrende med upp till 70 % genom att anta hållbara metoder som de som definierats av Forest Stewardship Council (FSC) standarder.

För att ta del av ISEAL:s fullständiga rapport, klicka här.

För att ta del av en sammanfattning av rapporten, klicka här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.