3 saker du nog inte visste om… jord!

”När folk säger att jord är smuts, så är det egentligen bara jord som hamnat på fel plats.”

Daniella Cranmer arbetar sedan 2008 i Rainforest Alliances webbteam men har en examen i Soil Science med inriktning mot internationellt jordbruk. I den här artikeln delar hon med sig av sin kunskap om jord som en av de viktigaste ingredienserna för en levande planet.

Men först behöver vi besvara den viktigaste frågan; vad är egentligen jord? Kortfattat består jord av mineraler, luft, vatten, organiskt material och levande organismer som har skapats under tusentals, ibland tiotusentals, år. Det är gränssnittet mellan berggrunden och atmosfären. All jord är samtidigt unik och formas olika beroende på material (underliggande sten), lokalt klimat, topografi samt vilka växter, djur och svampar som lever i den.

Att bevara jordhälsa är en central del i Rainforest Alliances standard.

Visste du att?

  1. Välskött jord kan stoppa den globala uppvärmningen

Välmående jord kan fånga kol ur atmosfären. Jord har potential att kompensera för 5-15 % av de globala fossila bränsleutsläppen bara genom enkla tekniker som kompostering, skogsföryngring och hållbar odling. Jorden ”låser” kolen och kan till och med återställa nedbruten mark och på så vis öka skördar. På engelska kallas metoden för ”regenerative agriculture”.

  1. Men jord kan även bidra till koldioxidutsläpp om den inte sköts rätt

Bara i EU finns ungefär 75 miljarder ton kol lagrat i marken. När naturliga landskaps- och skogsområden omvandlas till jordbruk riskerar jorden att frigöra kolen. Störst är risken vid erosion – som ofta är en förbisedd bidragsgivare till koldioxidutsläpp.

  1. Jord kan ha antidepressiva effekter

Forskning visar att trädgårdsarbete kan göra gott för både kropp och själ. I en studie utförd av Mary O’Brien, en onkolog på Royal Marsden Hospital i London, injicerades lungcancerpatienter med vanliga, ofarliga jordbakterier för att se om det kunde förlänga livet. Resultaten visade sig tyvärr inte effektiva, men, patienterna upplevde att livskvaliteten ändå förbättrades. De blev lyckligare, uttryckte mer vitalitet och bättre kognitiv förmåga. Liknande studier utförda efter O’Briens har kunnat visa att jordbakterierna bl.a. var stressreducerande och till och med hade antidepressiva effekter. Läs mer om forskningen här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.