Bildberättelser: Erosion

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) berättar vi om erosion.

Erosion innebär att jord och mark sköljs, rasar eller blåser bort. Jorden blir då mindre näringsrik vilket gör det svårt att odla på den marken. Men hur uppstår erosion och vad finns det för bakomliggande faktorer som människan kan påverka?

Erosion på odlingar i tropikerna sker främst i samband med kraftiga regn och stormoväder. Risken för erosion ökar när träd och växtlighet tas bort från en odling eftersom det då inte finner rötter som binder jord och sand. Med ett täcke av vegetation får marken ett skyddande skal och blir inte direkt utsatt för påfrestningar av regn och blåst.

Erosion är den mest utbredda formen av markförstöring och är en betydande, men ofta förbisedd, bidragare till koldioxidutsläpp. Att utbilda bönder i tropikerna i hållbara markanvändningsmetoder är därför viktigt för att säkra skördar och minska klimatpåverkan från jordbruken.

Rainforest Alliance Sustainable Agriculture Standard kräver att certifierade odlingar inför metoder för att minska erosion. Ett sätt vi förespråkar är att ha marktäcken på odlingar, ett annat är att ha buffertzoner, vid exempelvis vattendrag, som kan förhindra erosion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.