Fortfarande lågt kvinnligt deltagande bland kakaoprojekt i Ghana

Klockan är 6:15 på morgonen i byn Akaakrom i Ghana. Bland besökarna finns bybor, äldste män och lokala chefer som samlats i gryningen för att ta del av information om ett Rainforest Alliance och Olam-samarbete som syftar till att stödja avskogningsfri kakaoproduktion.

Målet för dagen är att lägga grunden för en kommitté i samhället, vilket är det första steget i att inrätta en större landskapsplan för att bevaka bevarande- och jordbruksverksamhet.

Vad hindrar kvinnor från att komma på projektmöten undrar Rainforest Alliance-praktikanter? Handlar det om lågt intresse, om lokala traditioner eller om att kommunikationen inte når kvinnorna?

Att drygt 80 personer har dykt upp denna morgon tyder på ett stort intresse för arbetet. Men en grupp är särskilt underrepresenterad; endast cirka 15 % av deltagarna är kvinnor.

I den här artikeln delar Priscilla Baafi och Cynthia Agyiri med sig av erfarenheter från sina praktiktjänster hos Rainforest Alliance i Ghana. De skriver om vikten av att involvera kvinnor i bevarandearbete – inte minst på grund av att kvinnor ofta besitter goda kunskaper om både kakaoproduktion och skog. “De förstår maten och medicinerna som finns i landskapet och har insikter som kan hjälpa att bevara dessa resurser”, skriver praktikanterna.

Från vänster: Priscilla Baafi och Cynthia Agyiri, praktikanter hos Rainforest Alliance i Ghana.

Priscillas och Cynthias erfarenheter har resulterat i en rapport om hur kakaoproducerande regioner i Ghana kan uppnå ett högre deltagande av kvinnor i projekten. I rapporten noteras att eftersom kvinnor ofta saknar samma tillgång till mark, finansiering och beslutsfattande som männen, bör man fokusera på att stärka kvinnors kunskaper inom bl.a. företagande. Exempelvis genom att erbjuda extra utbildning i affärs- och marknadsföringsstrategi eller om hur man skapar sidoverksamheter som biodling för att ge ytterligare intäktsströmmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.