Klockan är 6:15 på morgonen i byn Akaakrom i Ghana. Bland besökarna finns bybor, äldste män och lokala chefer som samlats i gryningen för att ta del av information om ett Rainforest Alliance och Olam-samarbete som syftar till att stödja avskogningsfri kakaoproduktion.
Målet för dagen är att lägga grunden för en kommitté i samhället, vilket är det första steget i att inrätta en större landskapsplan för att bevaka bevarande- och jordbruksverksamhet.

Att drygt 80 personer har dykt upp denna morgon tyder på ett stort intresse för arbetet. Men en grupp är särskilt underrepresenterad; endast cirka 15 % av deltagarna är kvinnor.
I den här artikeln delar Priscilla Baafi och Cynthia Agyiri med sig av erfarenheter från sina praktiktjänster hos Rainforest Alliance i Ghana. De skriver om vikten av att involvera kvinnor i bevarandearbete – inte minst på grund av att kvinnor ofta besitter goda kunskaper om både kakaoproduktion och skog. “De förstår maten och medicinerna som finns i landskapet och har insikter som kan hjälpa att bevara dessa resurser”, skriver praktikanterna.

Priscillas och Cynthias erfarenheter har resulterat i en rapport om hur kakaoproducerande regioner i Ghana kan uppnå ett högre deltagande av kvinnor i projekten. I rapporten noteras att eftersom kvinnor ofta saknar samma tillgång till mark, finansiering och beslutsfattande som männen, bör man fokusera på att stärka kvinnors kunskaper inom bl.a. företagande. Exempelvis genom att erbjuda extra utbildning i affärs- och marknadsföringsstrategi eller om hur man skapar sidoverksamheter som biodling för att ge ytterligare intäktsströmmar.