Bildberättelser – kemikaliehantering på odlingar

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) berättar vi om bekämpningsmedel och säker förvaring av dessa på Rainforest Alliance-certifierade odlingar.

Två låsta dörrar leder mig in till ett rum i ett skjul, strax bakom fabriken. Jag är på besök hos Deniyaya Tea Estate på Sri Lanka som blev Rainforest Alliance-certifierat 2015 och har bett om att få se hur de förvarar bekämpningsmedel.

“Här är det i princip tomt numera. Efter certifiering används knappt några kemikalier längre”, säger Mr. Madhura, chef för teodlingen, och visar säkerhetsföreskrifter och hur preparaten märks på hyllorna.

Men inte alla världens odlingar förvarar och hanterar kemikalier lika varsamt som Deniyaya Tea Estate. Okontrollerad användning av bekämpningsmedel i tropiskt jordbruk är ett stort problem, inte minst bland småbrukare, vilket utgör risker för både människor och miljön. En viktig del av Rainforest Alliances arbete är därför att utbilda odlare och ge dem möjlighet att ställa om och minska användningen av bekämpningsmedel. De värsta bekämpningsmedlen är förbjudna. När bekämpningsmedel används ska det vara den sista utvägen.

Vad säger Rainforest Alliances regelverk om förvaring och hantering av kemikalier på odlingar?

  • Odlarna ska i första hand använda biologiska eller mekaniska alternativ framför kemiska
  • Bekämpningsmedel behöver förvaras säkert och i låsta utrymmen
  • Ska endast användas av personal som är utbildade samt har korrekt skyddsutrustning
  • Inte använda förbjudna ämnen utifrån Rainforest Alliances omfattande lista
  • Följa tumregeln: Svagast möjliga ämne, minsta möjliga dos och endast i områden på odlingen som är utsatt för skadedjur

Bekämpningsmedel är ofta en dyr investering för småskaliga odlare och det är därför inte ovanligt att det förvaras i hemmet där man har uppsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.