Hur fungerar integrerat växtskydd i praktiken?

Okontrollerad användning av bekämpningsmedel i tropiskt jordbruk är ett stort problem. Det är inte ovanligt att odlingar använder bekämpningsmedel som är förbjudna i EU, som Paraquat och Endosulfan, eller att odlare och arbetare som kommer i kontakt med bekämpningsmedel saknar utbildning och/eller skyddsutrustning.

Rainforest Alliance är inte en ekologisk märkning utan arbetar för att minimera de negativa effekterna av bekämpningsmedel genom att i första hand använda andra hållbara metoder. Bekämpningsmedel ska vara den sista utvägen men i vissa fall står odlare i valet av att använda en liten mängd bekämpningsmedel eller riskera att förlora skördar.

Så hur kommer man åt problematiken om man inte är ekologisk?
Rainforest Alliance-certifieringen har förbud mot de farligaste ämnena och utbildar odlare i en metod som kallas integrerat växtskydd (IPM). På engelska går metoden under namnet Integrated Pest Management.

Kaffe som växer under skuggträd har bättre skydd mot klimatförändringar. Foto: David Dudenhoefer

Ett av de första stegen handlar om att göra odlingen motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar. Ett exempel är att plantera skuggträd – så kallat agroforestry. Skuggträd bidrar med en rad ekosystemtjänsten och är en viktig del för att anpassa odlingen till klimatförändringarnas effekter. Exempelvis reducerar skuggträd risken för erosion, ökar den biologiska mångfalden och möjliggör nedbrytning av organiskt material.

Det är inte storleken på en odling utan jordbruksmetoderna, som är den avgörande faktorn för miljöbelastningen. Flera små odlingar kan på landskapsnivå skapa stora miljöproblem genom skövling, kemikalieanvändning och erosion. I ett landskapsperspektiv är det möjligt för en stor odling att ha en i jämförelse mindre miljöbelastning.

Förutom agroforestry, finns det många andra exempel på metoder som ingår i IPM. Här följer bilder och förklaring på några.

IPM Rainforest Alliance

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.