Hållbara försörjningsmöjligheter skydd mot skogsbränder och skövling i Guatemala

Grecia Magdalena Lopez, chef för Ramón Nut Value Chain Committee. Foto: Sergio Izquierdo

I Maya Biosphere Reserve i Guatemala har det blivit lönsamt för lokalbefolkningen att skydda skogen eftersom den årligen genererar över fem miljoner US-dollar och skapar tusentals jobb. Men vilka är människorna som bevisat att småskaligt skogsbruk kan bevara skog bättre än skyddade nationalparker?

Rainforest Alliance
En satellitbild över Guatemalas Maya Biosphere Reserve visar hur bränder – som ofta beror på avskogning till förmån för jordbruk – spred sig under 2017 års torrperiod. De gröna områdena med knappt några bränder ingår i de 11 skogskoncessionerna som brukas av lokalbefolkning som arbetar tillsammans med Rainforest Alliance.

Rainforest Alliance har arbetat med koncessionerna i Maya Biosphere sedan 1999. Det första steget var att certifiera området enligt FSC:s standard. Steg två innebar att hjälpa befolkningen skapa andra intäkter som inte krävde avskogning. Rainforest Alliances konsekventa hållning har varit att om människorna som bor i området kan försörja sig hållbart på skogen, blir de också motiverade att skydda den.

Grecia Magdalena Lopez leder Ramón Nut Value Chain Committee, som exporterar mjöl av malda nötter. Hon fick lära sig processen genom en Rainforest Alliance-utbildning 2012. Under utbildningen fick kvinnorna också lära hur de kunde gå ihop för att förhandla ner pris på inköp av nötterna, vilket lett till att förtjänsten fyrdubblats. Några kvinnor berättar att de till en början mötte stort motstånd från sina män, när de visade intresse för att arbeta och tjäna egna pengar. Idag finns många exempel på hur kvinnorna livnär sig på produkter från skogen.

Det investeras även i nästa generations skogbrukare. I samhället El Porvenir bor ungefär 200 familjer. Läraren Lesbia Gualip berättar att barnen i skolan nästan dagligen får göra aktiviteter med koppling till natur och skog. Ibland handlar det om att sköta skolans grönsaksodling, ibland om att mäta diametern på ett Mahognyträd.

Lärare som Lesbia Gualip visar nästa generation hur de kan påverka framtiden för de samhällen som de lever i. Foto: Sergio Izquierdo

”Det handlar inte bara om att vi planterar träd, utan mer om varför vi gör det. Vi undervisar om avskogning och klimatförändringar. Eleverna får till och med lära sig att räkna ut hur mycket koldioxid ett träd kan lagra”, säger hon.

Fattigdom i Centralamerika har skapat stora flyktingströmmar till USA. Men i Maya Biosphere är fattigdomen idag lägre än genomsnittet i landet. Det har lett till att färre boende i Maya Biosphere utvandrar norrut. Kunskap om skogens betydelse för vårt klimat tillsammans med hållbara försörjningsmöjligheter är förutsättningar för att de 85 skolbarnen i El Porvenir ska vilja stanna i Maya Biosphere och fortsätta skydda skogen även i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.