Mitt klimatmål ger kontroll på dina CO2e utsläpp

ICA har lanserat Mitt klimatmål, en tjänst som gör det möjligt att både se hur mycket koldioxidutsläpp som ens matinköp från ICA orsakar och vad man kan göra för att minska dem.

Svenskarnas mat står för cirka en tredjedel av vår totala klimatpåverkan. Rainforest Alliance arbetar för att hjälpa odlare att anpassa sig till ett förändrat klimat och för att minska utsläpp av växthusgaser från jordbruket. Men alla kan bidra och minska klimatutsläppen genom vilken mat vi stoppar i korgen. Mitt klimatmål hjälper till med det valet.

Det går snabbt att komma igång med tjänsten, användaren fyller i åldrar och antal personer i hushållet. Baserat på de inköp som har gjorts med ICA-kortet på ICA, beräknas koldioxidutsläppen som ens mat har orsakat.  För att få en komplett bild är det möjligt att lägga till information om antal måltider som äts utanför hemmet.

­– Vi ser stor kunskapstörst bland konsumenter. Man vill lära sig mer, göra rätt och bidra men vet inte alltid hur. Vi hoppas att Mitt klimatmål gör det enklare att fatta klimatsmarta val när man handlar mat, säger Karin Amnå, Senior Hållbarhetsutvecklare på ICA.

Det är den första tjänsten i världen som baserar uträkningarna på individuella inköp, inte på självskattningar. Förutom att tjänsten räknar ut klimatfotavtryck ges också förslag på varor som har ett lägre klimatfotavtryck än de man har köpt.

– För att personer ska minska sina koldioxidutsläpp krävs en tydlig återkoppling både kring vad man gör idag så väl som förslag på vad man kan förändra, säger Karin Amnå.

ICA smygstartade tjänsten i början på sommaren och av de som har aktiverat är det ytterst få som har slutat använda den.

För att kunna använda Mitt klimatmål måste användaren aktivera tjänsten på https://www.ica.se/klimat/mitt-klimatmal/.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.