Förra månaden lanserades Kenya Coffee Platform för att sammanföra branschens intressenter mot en mer hållbar kaffeindustri. Mer än 700 000 småskaliga bönder försörjer sig på kaffeodling i Kenya. Klimatförändringar, höga kostnader, låg produktivitet och åldrande kaffeträd är bara några av de utmaningar som gör odlarna sårbara och som kan hota framtidens tillgång på kaffe. ”Det är nödvändigt att arbeta tillsammans för att driva en förändring”, säger Christiane Hornikel på Rainforest Alliance.
Kenya Coffee Platform består av representanter från odlarorganisationer, företag, Kenyanska staten och certifieringsorganisationer. Högst på deras prioriteringslista är att öka produktivitet, tackla klimatförändring och förbättra tillgång på utbildningsmaterial.
Under lanseringen av Kenya Coffee Platform underströk Mwang Kiumjuri från Kenyas jordbruksdepartement att han hoppas plattformen ska underlätta konstruktiv dialog och bli en arena där branschens alla spelare är välkomna och uppmuntras att göra sin röst hörd.
Christiane Hornikel avslutar med att understryka vikten av branschöverskridande samarbeten eftersom hoten – men även möjligheterna – för Kenyas kaffeproduktion är enorma. Alla aktörer kan dra nytta av ett sånt här initiativ, inte minst landets kaffeodlare.