Global Living Wage Coalition har hittills räknat ut levnadslöner i 20 länder

Tillsammans med Fairtrade International, the Forest Stewardship Council (FSC), GoodWeave International, Sustainable Agriculture Network (SAN), Social Accountability International (SAI), ISEAL Alliance och två internationellt erkända forskare inom levnadslöner, Dr. Richard Anker and Ms. Martha Anker, har Rainforest Alliance//UTZ grundat Global Living Wage Coalition (GLWC). Syftet är att förbättra lönerna för arbetstagare runt om i världen.

Kostnaderna för att leva kan variera mycket mellan olika regioner, länder och världsdelar och det har funnits en begränsning av riktlinjer för hur levnadslöner ska räknas ut utifrån lokala förhållanden. Forskningen som nu sker genom GLWC tar hänsyn till skillnaderna mellan olika länder, områden och regioner inom ett land samt mellan urbana miljöer och landsbygd. Uträkningarna blir viktiga verktyg för GLWC:s medlemmar för att kunna koordinera sina insatser. Alla forskningsresultat är också offentliga.

Vi har svarat på några av de vanligaste frågorna om Global Living Wage Coalition. 

Vad är en levnadslön?
GLCW har utgått från mer än 60 existerande förklaringar på vad en levnadslön innebär och kommit fram till följande engelska definition: “A global living wage is remuneration received for a standard workweek by a worker in a particular place sufficient to afford a decent standard of living for the worker and her or his family.”

På svenska kan det översättas med att en levnadslön är en ersättning som erhålls för en normal arbetsvecka av en arbetare på en specifik plats och som är tillräcklig för att ge en anständig levnadsstandard för arbetstagaren och hans eller hennes familj.

Inom ramen för en anständig levnadsstandard räknas mat, vatten, boende, utbildning, sjukvård, transporter (till och från jobbet exempelvis), kläder och andra vitala behov liksom en buffert för oförutsedda utgifter.

Hur räknar GLWC ut vad som är en skälig levnadslön i olika länder?
Forskarna utgår inte bara från land till land, utan tar även hänsyn till att kostnader för att leva kan skilja sig inom landet och om man exempelvis bor i en stad eller på landsbygd. Matkostnader baseras på lågpris, näringsrik kost som uppfyller WHO:s rekommendationer. Kostnader för boende utgår från en rad olika standarder (läs mer här) men som bl.a. säger att boendet ska ha permanenta väggar, vattentätt tak, tillgång till el, vatten och toalett. När forskarna har kommit fram till vad den totala kostnaden är för en person multipliceras det med antalet människor som en familj i det området vanligtvis består av. Därefter adderas en liten marginal som buffert för oväntade utgifter kopplade till exempelvis olyckor eller sjukdom.

Global Living Wage Coalition
GLWC har hittills tagit fram riktlinjer för levnadslön för 20 länder. Foto: Andre Berlink

Vem har utvecklat metoden som används för att beräkna levnadslön?
Levnadslönexperterna Richard Anker (fd ILO) och Martha Anker (fd WHO) har spenderat mer än 15 år med att testa och kontrollera vad som kallas för The Anker Methodology. Metoden har använts för att bedöma levnadslöner globalt i både urbana och landsbygdsmiljöer.

Implementerar GLWC också levnadslöner?
Nej, organisationen producerar uträkningarna men arbetar ständigt med att utbilda och dela med sig av sina lärdomar. Mer information finns på www.globallivingwage.org

Hur många regioner har hittills fått riktlinjer för levnadslöner?
GLWC har hittills tagit fram 22 riktlinjer för 20 länder och arbetet fortsätter. Läs mer om vad som är planerat här.

Använder Rainforest Alliance sig av uträkningarna framtagna av GLWC?
Absolut. Rainforest Alliance samarbetar nu med bl.a. bananbranschen i ett nytt projekt som ska testa levnadslöner i Costa Rica och Belize. Rainforest Alliance utgår, precis som de andra medlemmarna i GLWC, från den nya definitionen av vad en levnadslön är och den ligger till grund för våra revisioner när vi säkerställer att odlingar lever upp till kriterierna vi har i vår standard för levnadslön. Vi arbetar också med en rad aktörer i kaffebranschen för att förstå kostnaderna och möjligheterna att införa levnadslöner eftersom vi vet att alla odlingar inte har möjlighet att göra det på egen hand.

Vilka är de största utmaningar som GLWC stöter på?
Den största och mest återkommande utmaningen är att arbetsgivare inte kan betala ut löner som går hand i hand med riktlinjerna för levnadslöner eftersom deras marginaler är för små. Det finns helt enkelt inte täckning för att höja ersättningen. Därför måste hela värdekedjan, liksom lokala regeringar, delta i arbetet med att säkerställa att arbetare runt om i världen får lön som ger dem och sina familjer en anständig levnadsstandard.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.