Kan hållbart skogsbruk skydda skog mer än nationalparker?

I drygt 20 år har lokala samhällen i Guatemalas Maya Biosphere Reserve försörjt sig på hållbart skogsbruk. Området har idag lägre avskogningsgrad än närliggande nationalparker och är ett bra exempel på de positiva effekter som kan uppstå när lokalbefolkning ges möjlighet att försörja sig på ett hållbart sätt.

I samband med 1996 års fredsavtal efter inbördeskriget i Guatemala beviljade regeringen samhällen i Maya Biosphere Reserve rätten att bruka skogen, så länge den användes på ett hållbart sätt. Skogsbrukarna var skyldiga att följa normerna från Forest Stewardship Council (FSC). Beslutet var kontroversiellt och många tvivlade på samhällenas förmåga att bevara skogen.

Idag försörjer sig en stor del av invånarna i Maya Biosphere på skogsbruk och området är Centralamerikas största skyddade yta. Men har koncessionsmodellen varit framgångsrik för att skydda skogen?

Det korta svaret är ja. Den varsamt brukade skogen har idag i princip inte någon avskogning. Den totala avskogningsgraden i reservatet på endast 1,2 % kan jämföras med närliggande nationalparker som under samma period har drabbats av den största avskogningen i Amerika.

I den här filmen får du veta mer om arbetet i Maya Biosphere Reserve och här sammanfattar vi en större forskningsrapport från 2015. Studien ”Deforestation Trends in the Maya Biosphere Reserve” analyserade hur avskogningen brett ut sig i området mellan åren 2000 och 2013.

En reaktion till “Kan hållbart skogsbruk skydda skog mer än nationalparker?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.