Strax innan sommaren släppte University of Sheffield studien Global Business of Forced Labour där de har studerat teproduktion i de indiska regionerna Kerala och Assam, samt kakaoindustrin i Ghana. Vi välkomnar oberoende, trovärdig forskning eftersom insikterna tillför stort värde för oss som organisation – inte minst i de mest utmanande områden vi arbetar i, som Assam.
Även om resultaten, särskilt i Assam, är gripande så kommer de inte som en överraskning. Vi identifierade Assam som en högriskregion redan för flera år sedan. Det är ett område som präglas av djupt rotad fattigdom, dålig infrastruktur och klimatkatastrofer vilket gör teproduktion i Assam mycket utmanande. University of Sheffields studie bekräftar det lokala sociala, ekonomiska och politiska läget i Assam.
När vi blir presenterade bevis på överträdelser på certifierade odlingar följer vi ett strikt utredningsprotokoll. Processen inkluderar ett oanmält besök för att genomföra en fördjupad granskning och utifrån de bevis som finns fattas sedan beslut om odlingen kan fortsätta vara certifierad eller inte. Vi är i kontakt med forskarna och planerar att undersöka de odlingar som omfattas av University of Sheffields rapport – förutsatt att de delar namnen på odlingarna med oss.
Om de rapporterade händelserna har ägt rum på en Rainforest Alliance-certifierad odling och som ligger inom ramen för vårt certifieringsprogram, är det en överträdelse mot Rainforest Alliances standard. Bekräftar vår utredning studiens resultat kommer odlingens certifiering att upphävas.
Många odlingar i Assam tacklar utmaningar kopplade till certifiering, och tar samtidigt sina första steg mot hållbarhet. Andra investerar kraftigt för att förbättra miljömässiga metoder och sociala villkor för att uppnå certifiering. Men mycket arbete kvarstår, vilket gör det viktigt att vi arbetar i denna region. Vi kan spela en roll för att förbättra villkoren för tusentals teodlare.
Rainforest Alliance är medveten om de utmaningar som följer implementering av certifieringsstandarder i Assam och i andra delar av Indien. Vi har adresserat dessa sedan vi började arbeta i området 2007. Vår befintliga plan för Assam fokuserar på bostäder, arbetsvillkor, tillgång till vatten och toalett och omfattar även utökad utbildning för lokala certifieringsorgan. Efter University of Sheffields studie kommer vi att bredda planen till att även inkludera bl.a. löner. Förra året ändrade Rainforest Alliance också sin process till att inkludera oanmälda revisioner i revisionscykeln – vilket nu är ett globalt krav, och inte specifikt för Assam.
Ingen standard kan ensamt lösa alla hållbarhetsutmaningar. Vårt arbete är beroende av samarbete med producenter, regeringar, företag och andra icke-statliga organisationer. Certifiering kan dock vara ett kraftfullt verktyg för att förändra. Många oberoende studier visar de positiva effekter som certifiering kan ha. Det är därför viktigt att vi fortsätter att arbeta nära den indiska teindustrin för att kunna förbättra villkoren för landets teodlare.