5 hållbarhetstrender fram till 2020

Britta Wyss Bisang, Rainforest Alliance Chief Sustainable Supply Chain Officer

Kommande tolv månader blir avgörande för hur väl företag och organisationer når utsatta hållbarhetsmål som många satt deadline på till 2020. Rainforest Alliance ser certifiering som en viktig drivkraft på vägen mot en mer hållbar värld, men det är bara en av många viktiga komponenter.

Här listar Britta Wyss Bisang, Chief Sustainable Supply Chain Officer, på Rainforest Alliance vad hon tror blir följande års hållbarhetstrender.

#1 Hållbarhet är här för att stanna. Konsumenterna kräver det.
Redan 2015 redovisade en Nielsen-undersökning med över 30 000 konsumenter i 60 länder att två tredjedelar var villiga att betala mer för hållbara produkter.

I en studie från Cone Communications såg man att 91 % av konsumenter i världens största ekonomier utgår från att företag agerar ansvarsfullt när det gäller sociala och miljömässiga villkor. Fler regeringar, liksom företag, använder Parisavtalet och FN:s globala mål (SDGs) som guide för sitt hållbarhetsarbete.

Även på det juridiska planet görs framsteg. I exempelvis Storbritannien krävs nu att företag redovisar och rapporterar om sina insatser för att få bort all typ av slaveri ur försörjningskedjan. I USA har förbud införts mot import av varor som producerats genom barnarbete eller slaveri.

#2 Inga tomma löften. Konsumenter vill se handlingskraft.
Människor konsumerar alltmer i linje med sina värderingar, enligt en studie av BBM och GlobeScan. För första gången sedan 2009 har fler konsumenter straffat företag för deras beteenden (28%) än hyllat eller belönat dem (26%). Men att gå från ord till handling är inte alltid enkelt. En rapport från Economist Intelligence Unit visade att medan fyra av fem företag ansåg sig ha ansvarsfulla värdekedjor, var det mindre än en fjärdedel som faktiskt adresserade frågor kopplade till bland annat barnarbete och klimatförändringar. För att vägleda företag har Rainforest Alliance, tillsammans med en rad andra aktörer, tagit fram The Accountability Framework som hjälper företag att orientera kring hur de ska mäta och följa upp sina hållbarhetsmål.

#3 Certifieringar fortsätter att granskas (vilket är bra).
Ingen certifiering i världen kan garantera en 100-procentig hållbarhetsgaranti, eftersom det är omöjligt för ett globalt system att övervaka varje producent 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Men certifiering handlar till stor del om kontinuerlig förbättring längs hela försörjningskedjan och att föra odlare och civilsamhälle närmare varandra. Tredjepartscertifiering skapar en öppenhet och transparens, vilket få andra system gör. För att det ska fungera behöver det vara ett skalbart system som både engagerar bönder och företag.

#4 Producenter och producerande länder kräver mer samarbete.
Partnerskap och samarbeten är viktiga för att ta itu med de stora hållbarhetsutmaningarna. Producenterna ställer högre krav på att hållbarhet ska ses ur ett mer holistiskt perspektiv. Inte minst för att ta hänsyn till produktionskostnader och tillgång till finansiering för att göra nödvändiga investeringarna. Ett antal viktiga samarbetsplattformar har uppstått, däribland The Cocoa and Forests Initiativ, The Kenya and Uganda Coffee Platform och sammanslagningen mellan Rainforest Alliance och UTZ vilket förenklar certifieringsprocessen för 182 000 kakao-, kaffe- och teodlare som för närvarande arbetar med båda standarder.

#5 Mer transparenta försörjningskedjor kräver bättre tillgång till data och ny teknik.
Mobila appar och drönare gör det redan enklare att kartlägga och bättre förstå hållbarhetsutmaningar och förändrar hur vissa revisioner utförs. Certifieringsprogram kommer att behöva hantera data på ett nytt sätt eftersom det blir ett av de viktigaste verktygen för att skaffa detaljerad kunskap om vilka aktiviteter som behöver göras i olika regioners. Dessutom kan tekniken användas för att utbilda och öka medvetenhet bland producenterna. Förra året lanserade Rainforest Alliance sin Farmer Training App, vilket möjliggör för bönder även på avlägsna platser utan internetanslutning att få tillgång till träningsmoduler och hålla sig a jour om det senaste inom standarden.

För att läsa den längre artikeln The Continued Evolution Of Sustainability på engelska, klicka här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.