”Honey and money” – biodling som alternativ till avskogning

I Rwanda drivs avskogning på av behov av mat, medicin, träkol och virke för framförallt kommersiella produkter. Skövling av träd i de regniga bergsområdena har fått allvarliga effekter för miljön; stor förlust av biologisk mångfald, erosion och jordskred är några exempel.

Emmanuel Kajugujugu växte upp i byn Rega i nordvästra Rwanda. Här lärde han sig att skörda honung. Men traditionell biodling räcker inte för att försörja en familj och många hugger ner skog och säljer virke från skogarna i området.

FN:s miljöorganisation har tillsammans med Rwanda’s Environmental Management Authority (REMA) arbetat för att hjälpa lokalsamhällen att utveckla alternativa försörjningsmedel till bl.a. skogsavverkning. Genom att ge biodlare tillgång till mer modern utrustning för att öka honungsproduktion och underlätta uppsamlingsprocessen har projekten hjälpt biodlare i regionen att tre- eller fyrdubbla sina intäkter, vilket minskat trycket på skogen.

För Emmanuel Kajugujugus del innebär detta att han har kunnat lägga undan pengar för att bland annat köpa mer odlingsbar mark och mjölkkor för att ge mat åt sina sex barn. Han berättar om en annan biodlare i byn som numera kan skicka sina barn till skolan tack vare ökade honungsskördar. Projektets framgång har medfört att flera samhällen nu tittar på möjligheten att ersätta skogsbruk med biodling.

Läs artikeln In Rwanda, a sweet alternative to deforestation för mer information om FN:s arbete med att använda biodling för att stoppa skövling av skog.

Är du intresserad av vad Rainforest Alliance gör för att skydda bisamhällen? Den här filmen berättar om Carlos Cortes och Liz Paniagua vars organisation, Api-Agriculture, arbetar för att rädda bikolonier på Costa Rica utifrån en modell för Rainforest Alliance-certifierade bananodlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.