5 vackra träd som sticker ut ur mängden

Det finns över 60 000 trädarter på vår planet. Vi är beroende av träd för vår överlevnad. De renar luft, förser oss med mat och vatten och hjälper till att balansera klimatet. Alla träd är unika men här listar vi fem favoriter:

Kapokträd – eller bomullsträd
Enligt urbefolkningen Sani Kichwa i Ecuador sägs kapokträdet, som ursprungligen är från södra Mexiko/Amazonas regnskog och Västafrika, vara far åt alla djur. Trädets rötter är ett perfekt tillhåll för bland annat grodor, småfåglar och olika sorters insekter.

Gummiträd
Vi har Olmec, Maya och Aztekbefolkningen att tacka för att ha upptäckt gummiträdets användningsområden. Den vita sirapen – latex – används idag i allt från vattenresistenta kläder till däck. Vid sex års ålder börjar man utvinna latex från trädet som torkas och processas till vad som sedan kallas för naturgummi.

Foto: Mason Phillips

Nötbrödsträd
Nötbrödsträdet är särskilt viktigt för urbefolkningar i Centralamerika, Sydamerika och Karibien. När nötterna har plockats kan de förvaras upp till fem år utan att förstöras eller ruttna vilket gör dem till en viktig källa för näring i tider med torka och då tillgången på mat är mindre stabil.

Foto: Sergio Izquierdo

Xate [sha-tay]
Bladen från Xate används ofta i blomsterbuketter och blomsterarrangemang. Inte minst eftersom de kan hålla i upp till 45 dagar efter att ha klippts. Genom att skörda Xate har kvinnor i Maya Biosphere Reserve i Guatemala inte bara funnit ett hållbart sätt att bruka skogen, utan också fått möjlighet att ta sig an ledarroller samhällena. Här kan du läsa mer.

Foto: Sergio Izquierdo

Ipê
Det är lätt att låta sig luras a Ipe-trädets sköra vackra blommor. Men faktum är att träet har samma eldresistensklassning som betong och stål. Trädet, som finns i Sydamerikas tropiska skogar, är därför ett populärt val som byggnadsmaterial längs kustremsan.

Foto: Forestal Santa Barbara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.