Kakaobönder tredubblar skördar tack vare klimatsmarta odlingsmetoder

Det finns ett samband mellan att bevara skog, återställa ekosystem och att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för kakaoodlare. Det har Rainforest Alliances arbete i Juaboso-Biaregionen i Ghana bevisat. Mellan 2012 och 2017 ökade kakaobönder i regionen i snitt sina skördar från 250 kg till 800 kg kakao per hektar. Odlarnas insatser med miljöbevarande aktiviteter har i år belönats med Rainforest Alliance 2018 Community Honoree Award.

”Cocoa is Ghana, and Ghana is cocoa” är ett uttryck som ofta används för att beskriva kakaons betydelse för landet. Ghana är, efter Elfenbenskusten, världens näst största kakaoproducent och kakao är en viktig inkomstkälla för invånare på landsbygden. Samtidigt står jordbruket – och då främst kakao – för ungefär hälften av all avskogning i Ghanas HFZ-områden (High Forest Zones).

Kakaoodling är en stark drivkraft till avskogning i Ghana.

Rainforest Alliance har varit verksamma i Juaboso-Bia-regionen i åtta år och har arbetat för att göra klimatsmarta odlingsmetoderna till normen för jordbruk. Idag är över 3 000 odlingar Rainforest Alliance-certifierade, motsvarande en yta på nästan 6 500 hektar. Lokalsamhällen har planterat närmare 59 000 träd i avskogade områden och mer än 50 000 skuggträd på kakaoodlingar – en teknik som skyddar kakaoträden från sol och hetta, ökar produktivitet och tar bort växthusgaser från atmosfären. Här skyddas också åtta HCV-områden (High Conservation Value) och barn i området får tillgång till skola och utbildning. Att hjälpa odlare ställa om sina jordbruk och bygga resiliens är en förutsättning för att kunna odla kakao i framtiden.

Vill du läsa mer om vårt arbete i Ghana och Juabeso-Bio?

Vårt arbete med kakaoodlarna i Ghana
Träd och biodling blir värdefulla sidoinkomster för kakaoodlare
Elever blir viktiga ambassadörer i klimatarbetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.