IKEA Foundation och Rainforest Alliance hjälper kenyanska teodlare ställa om till förnybar energi

I ett nytt projekt med stöd av IKEA Foundation utbildar Rainforest Alliance 50 000 kenyanska tebönder för att hjälpa dem ställa om till förnybar energi. Många hushåll på landsbygden använder kol och trä för att värma hem och vid matlagning. Det gör att stora mängder träd huggs ner, och den farliga röken från fasta bränslen bidrar till tusentals dödsfall varje år liksom till en rad kroniska sjukdomar. Dessutom eldas omkring 16 000 ton ved upp på tefabrikerna varje år. Projektet ska minska koldioxidutsläpp, bidra till mer hälsosamma bostäder och förhindra förlusten av 80 000 träd under projektets gång.

IKEA Foundation Rainforest Alliance
Projektet ska minska användningen av ved i tefabrikerna med 30 %.

Bland annat kommer hushållen att få tillgång till en ny sorts briketter gjord på jord- och skogsbruksavfall. Briketterna ger inte ifrån sig någon rök och är också lättare att transportera.

Projektet är en del av IKEA Foundations arbete för att ge landsbygden i Afrika och Asien tillgång till förnybar energi och att skapa nya inkomstmöjligheter i samhällen utsatta för klimatförändringar. Kenya är världens tredje största producent och exportör av te och är ett exempel på ett land som är särskilt utsatt.

”Klimatförändringars negativa effekter hotar de framsteg som många fattiga samhällen har gjort. Det är avgörande att minska utsläpp som leder till klimatförändringar och att skapa resiliens. Det är vad vi försöker uppnå med samarbetet med Rainforest Alliance” säger Jeff Prins, Program Manager på IKEA Foundation.

Här kan du läsa mer om projektet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.