Medarbetarengagemang för att behålla teodlare

Det blir svårare att rekrytera nästa generations bönder till te-, kakao- och kaffeodlingar. En karriär i staden lockar många yngre. Det är därför viktigt för ledarna vid odlingar att förstå vad som motiverar arbetarna att stanna, och hur deras arbetsmiljö ständigt kan förbättras.

Liksom på många andra Rainforest Alliance-certifierade odlingar, har Deniyaya Estate på Sri Lanka en låst låda där arbetare kan lägga anonyma brev med förbättringsförslag och idéer. Den senaste förfrågan var fler toaletter och omklädningsrum ute på odlingen – vilket nu håller på att byggas.

Deniyaya Estate

”Det är helt klart en utmaning att rekrytera nästa generations teodlare, så vi måste ständigt se till att vi erbjuder en arbetsplats som är konkurrenskraftig” säger Mr. Madura, Manager på Deniyaya Estate, medan han visar oss den bruna låda som kontinuerligt töms på idéer från odlingens arbetare.

Deniyaya Estate
Här läggs anonyma förbättringsförslag från odlingens medarbetare.

Ett annat exempel från Deniyaya Estate är att medarbetarna på eget bevåg byggde upp en odling i mini-format med exempel på hur man bästa skyddar miljön och bevarar den biologiska mångfalden. Projektet, som skedde helt på arbetarnas initiativ och utan ledningens vetskap, kom som en positiv överraskning för Mr. Madura.

Mr. Madhura blev positivt överraskad när medarbetarna visade honom mini-odlingen de byggt upp.

”De hade byggt upp en odling utifrån Rainforest Alliances standard för att visa alla nya medarbetare hur vi skyddar jorden, träden och vattendrag som bl.a. förser byn dricksvatten. Jag vill att alla som arbetar har ska känna ägarskap och att det går att göra skillnad.”

En odling i mini-format byggd enligt Rainforest Alliances standard.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.