Rainforest Alliance har utbildat 30 000 srilankesiska teodlare i klimatsmarta jordbruksmetoder

Sri Lanka har de senaste åren tagit viktiga steg mot ett mer hållbart jordbruk. Landet är beroende av sin export men ser redan nu hur klimatförändringar påverkar både skördar och bönders försörjningsmöjligheter.

Giri Kadurugamuwa har sedan 1980-talet arbetat med miljöfrågor på Sri Lanka.

Sri Lankas regering, liksom privata företag, har vänt sig till Rainforest Alliance för att säkra framtidens tillgång på Ceylonte, vilket står för 19 % av världens temarknad. Att utbilda landets 450 000 småskaliga odlare i hållbara odlingsmetoder är något som regeringen, liksom företag och miljöorganisationer, har prioriterat. En nyckelroll i detta arbete har Rainforest Alliances chef for lokala insatser i Sri Lanka – Giri Kadurugamuwa – spelat.

Giri Kadurugamuwa har sedan 2012 utbildat 30 000 teodlare i klimatsmarta jordbruksmetoder. Ett stort fokus är att förbättra odlingsmetoder, minska användning av kemiska bekämpningsmedelsamt bevara biologisk mångfald och på så vis förbättra jordkvalitet och resiliens. Resultatet blir större skördar och minskade kostnader eftersom kemiska bekämpningsmedel kan vara dyrt för bönderna att införskaffa.

Tack vare klimatsmarta odlingsmetoder överlever fler tebuskar, även under perioder av längre torka.

En del av de klimatsmarta odlingsmetoderna handlar också om att plantera mer träd, liksom att skydda skog omkring odlingen.

”Odlare kan upphöra med att skövla skog och istället återplantera och restaurera sina skogar. Det är mitt mål”, säger Giri Kadurugamuwa.

Läs den längre intervjun med Giri Kadurugamuwa här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.