
Odlingsmetoder i kakaoproducerande länder behöver förbättras för att kunna möta den ökande efterfrågan på kakao. Ett förändrat klimat påverkar möjligheter att odla och minskar skördar. Mer extrema väderförhållanden gör att kakaoträden blir mindre produktiva och mer sårbara för olika typer av växtsjukdomar.
På ön Sulawesi i Indonesien har cirka 8 000 kakaobönder utbildats i hållbara odlingsmetoder genom projektet ”Rainforest Alliance’s Cocoa Revolution”. En av dessa bönder är Abdul “Pak” Kadir som odlat kakao på Sulawesi i över 30 år. Under utbildningarna fick han lära sig hur man kunde föryngra åldrande träd genom att ympa in nya grenar på gamla grundstammar. Han utbildades också i nya, klimatsmarta odlingsmetoder som bidrar till att öka intäkter och reducera utsläpp av växthusgaser.
Efter Rainforest Alliances utbildning fick Abdul en idé; att starta en verksamhet som odlade plantor som var motståndskraftiga mot sjukdomar och bättre rustade att klara klimatförändringarnas effekter. Han skulle också sälja plantorna till andra bönder i området till ett överkomligt pris.
Abdul startade plantskolan 2016 och har på bara två år fyrdubblat sin verksamhetsyta. Med fyra växthus som kan husera totalt 10 000 träd vardera motsvarar det ungefär 25 ha kakaoodling.

Abduls entreprenörskap är ett bra exempel på vad målet med Rainforest Alliances utbildningar är – att överföra kunskap som skapar förutsättningar för bönder att fortsätta odla kakao under mer komplexa och utmanande premisser. Bönder som har utbildats i klimatsmarta odlingsmetoder av Rainforest Alliance har generellt bättre förutsättningar att få bra jordkvalitet, planterar fler skuggträd vilka skyddar mot extrema väderomslag och planterar också andra sorters träd som drar till sig exempelvis myror istället för att de angriper kakaoträden. Just sådana här insatser är grundpelare för att stärka bönders ekonomi och för att skapa mer stabila ekosystem.