Rainforest Alliance-projekt ger familjer i Guatemala tillgång till rent dricksvatten

För knappt två år sedan tvingades familjerna i samhället Magdalena i västra Guatemala att gå tre timmar per dag för att hämta vatten. Tunga kärl balanserade på huvudet under den långa hemresan – ett arbete som oftast tillföll kvinnor och barn. Rainforest Alliance har därför hjälpt att installera ett system som tillvaratar regnvatten. Familjerna har nu tillgång till vatten för mat, dryck och bad utan att behöva lämna samhället.

Det finns inget kommunalt vatten i det isolerade samhället Magdalena, där tillgång på vatten förvärrats på grund av klimatförändringar. Foto: Sergio Izquierdo

Totalt har 212 familjer i åtta byar fått support med att installera systemet för att bevara regnvatten. Vattnet förvaras i en stor tank som rymmer 2 800 liter. Resultatet har bland annat blivit att kvinnorna kan hjälpa till mer i jordbruket och barnen kan ägna mer tid åt skolan. Inte minst så har befolkningen tillgång till rent, icke-förorenat dricksvatten. Projektet, som initierats av Rainforest Alliance-ledda Climate, Nature and Communities in Guatemala (CNCG) och lokala partner ASOCUCH samt finansierats av USAID, har ansetts så pass framgångsrikt att sex familjer utnämnts till “champion families”. Dessa ska få ännu mer utbildning till möjlighet att besöka närliggande byar och dela med sig av kunskap och information.

Barn och kvinnor behövde gå cirka 3 timmar dagligen för att hämta vatten innan det nya systemet installerades. Foto: Sergio Izquierdo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.