Tebranschen står inför flera utmaningar

Cirka 1,2 miljoner människor arbetar i Assams teindustri. Foto: Suvashis Mullick

Liksom för kaffebranschen, skapar klimatförändringar flera problem även för teindustrin. Förra året innebar längre perioder av torka att Sydafrika inte kunde möta den globala efterfrågan på Rooibos.

I världens näst största teproducerande land, Indien, är utmaningarna mer kopplade till arbetsvillkor och försörjningsmöjligheter. De norra delarna står för majoriteten, ca 80 %, av landets teproduktion. Här produceras också de tesorter som Indien kanske är mest känt för; Assam och Darjeeling.

I både Darjeeling och Assam är levnadsförhållandena tuffa. En tredjedel av Assams invånare lever i fattigdom vilket leder till begränsad tillgång till rent vatten, toaletter och boendemiljöer med låg standard.

Närmare hälften av Assams invånare arbetar inom jordbrukssektorn och 17 % arbetar inom teindustrin. Te anses vara regionens viktigaste gröda och det finns över 850 odlingar.

För att kunna säkra hållbara levnadsförhållanden för teodlare, behöver ribban för teindustrin i området överlag höjas. Här blir certifiering ett viktigt element för att säkerställa ständiga förbättringar.

Från och med år ett behöver certifierade odlare uppfylla grundkriterierna gällande säkerhet, farm management, rapportering och dokumentering liksom skydd av miljö och medarbetare. För efterföljande år blir kriterierna mer detaljerade, vilket gör att odlarna kan utvecklas och förbättra över tid. Det genomförs sedan regelbundna kontroller av oberoende kontrollanter för att se till att kriterierna uppfylls.

Klicka här för att läsa teveteranen och Rainforest Alliances expert Harki Sidhus syn på utmaningarna på Assams odlingar, men också varför han förblir optimistisk inför den enorma transformation som kan vända branschen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.