Honduras: Försäljning av skogsprodukter ska öka med $800 000

Projektet syftar till att göra småföretagare i Honduras kaffeindustri mer konkurrenskraftiga och självständiga.

Rainforest Alliance har lanserat en treårsplan för att förbättra levnadsvillkoren för befolkningen i några av Honduras mest hotade skogsområden. Målet är att hållbart öka produktiviteten för 30 små- och medelstora jord- och skogsbrukare samtidigt som ekosystem skyddas. På så sätt förbättras inkomsten för mer än 2 700 familjer och det skapas 300 nya jobb. Försäljning av skogsprodukter ska öka med USD 800 000 och försäljning av kaffe, kakao och frukten rambutan ska öka med USD 1,5 miljoner. Inom projektet skyddas 100 000 hektar tropisk skog. I planen ligger även resurser för att öka jämställdhet och kvinnors företagande.

”Projektet är framtaget tillsammans med lokalbefolkningen som har identifierat sina mest kritiska affärsbehov”

Honduras utsattes för den högsta avskogningsgraden på västra halvklotet mellan åren 2005 och 2010. Landet har de största inkomstskillnaderna i Latinamerika; en av fem personer på landsbygden lever i extrem fattigdom. Klimatförändringar utgör också ett stor hot mot landets viktiga grödor vilket gör att utbildning i klimatsmarta odlingsmetoder är en av Rainforest Alliances prioriteringar i projektet.

Att använda åsnor i stället för lastbilar att bära vedträ ur skogen minskar miljöpåverkan avsevärt.

”Projektet är framtaget tillsammans med lokalbefolkningen som har identifierat sina mest kritiska affärsbehov. Arbetet löper utmed hela värdekedjan – från att skapa efterfrågan på produkter till att organisera producentgrupper så att de tillsammans kan förbättra kvalitet och volym. Vi lägger stort fokus vid utbildning av klimatsmarta jordbruksmetoder för att bygga konkurrenskraftiga och lönsamma företag, förklarar José Román Carrera, Latin America Strategic Partnerships Director på Rainforest Alliance.

Bakom projektet står Interamerican Development Bank (IDB), Honduran micro-finance institution (FAMA), Honduran conservation organisation (ICADE) och Rainforest Alliance.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.