Pris på utsläpp minskar avskogning

År 2050 har världen förlorat tropisk skog motsvarande Indiens yta, visar studien Cost-effectiveness of reducing emissions from tropical deforestation. Samma studie visar att pris på utsläpp kan minska avskogningen med 16 %.

Men forskarna bakom rapporten, Jonah Busch och Jens Engelmann, har inte bara undersökt hur mycket skog som kommer att huggas ner kommande 30 år. De har även granskat var och hur snabbt det kommer att ske.

I sin analys ser de att skövling av skog följer ett återkommande mönster. Det börjar ofta småskaligt – kanske kring en väg eller små ytor som knappt märks. Men efter det tenderar takten att öka snabbt.

Investeringar i t.ex. REDD+ gör dock att åtgärder kan sättas in vid ett tidigt stadie och hindra den första småskaliga avverkningen. Det kräver att rika länder är villiga att stå för notan och betala tropiska länder för att låta sin skog stå. Även om det är viktigt att europeiska länder minskar sina utsläpp, menar Jonah Busch att dessa investering kan ha ännu större effekt på lång sikt.

Texten är en sammanfattning av artikeln Carbon pricing could save millions of hectares of tropical forest: new study.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.