Så reglerar regnskogarna klimatet

Regnskogar är hem åt miljontals unika ekosystem och fyller en viktig roll för vår planet. Varje år huggs dock regnskog motsvarande ytan av hela England och Wales ner. Vad får detta för konsekvenser för det globala klimatet?

Skogar reglera klimatet genom att höja luftfuktigheten och bromsa vindar. De spelar också en viktig del i vattnets kretslopp och mildrar extrema klimatförhållanden som exempelvis torka och värmeböljor. De skyddar mark och förhindrar erosion. När skogar huggs ner förstörs livsmiljöer för växter och djur – vilket leder till att den biologiska mångfalden minskar.

Det biologiska mångfalden är en nyckelspelare för att kunna odla mat. Minskad biologisk mångfald gör odlingar mer sårbara för t.ex. virus och svampsjukdomar. Människans överlevnad är beroende av ett fungerande ekosystem. Även vi är en del av den biologiska mångfalden och naturens kretslopp.

Här kommer två tips på radioprogram för dig som vill lära dig mer om regnskogar och dess betydelse:

Människan tar bort för mycket regnskog

En intervju med Martin Persson, docent i Energi och Miljö på Chalmers.

Fakta
Den biologiska mångfalden är en förutsättning för så kallade Ekosystemtjänster; tjänster som naturen tillhandahåller för klimatreglering, vatten och luft, bördig mark och produktion av mat, bränsle, fibrer och mediciner. Den är en förutsättning för att jordbruket och fisket ska kunna överleva på lång sikt.

*Källa: Europeiska Miljöbyrån

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.