Vad säger forskningen om Rainforest Alliances insatser?

Rainforest Alliance är fast beslutna om att utbildning och kunskap är det bästa sättet att hjälpa människor ur fattigdom och på ett sätt som gör så lite avtryck på vår miljö som möjligt. Vi är en forskningstung, global organisation med internationell räckvidd. Genom vår historia har vi gått in i kritiserade, hårt utsatta industrier och sett hur mångårig uthållighet kan ge resultat. Men oberoende forskning visar att merparten av vårt arbete har bidragit till att öka bönders försörjningsmöjligheter och den biologiska mångfalden.

Här delar vi med oss av tre aktuella studier som har undersökt effekten av vårt arbete. 

Bönder på Trippel RA / UTZ / 4C-certifierade kaffeodlingar har betydligt lägre andel fattigdom och högre inkomster och större skördar.
Denna studie undersökte förhållandena i tre typer av ugandiska kaffeodlarhushåll: 129 hushåll med en trefaldig RA / UTZ / 4C-certifiering; 166 med en dubbel Fairtrade-Organic certifiering; och 300 icke-certifierade. Forskare fann att fattigdomsnivån var betydligt lägre i hushållen med RA / UTZ / 4C-certifiering jämfört med icke-certifierade. Den totala hushållsinkomsten, inkomst per capita, kaffeinkomst, kaffeproduktion och arbetsproduktivitet var också högre. Läs Walk the Talk: Private Sustainability Standards in the Ugandan Coffee Sector här.

Certifierade kaffeodlingar i Etiopien ökade kvalitet och skogsskydd över tid medan närliggande icke-certifierade odlingar upplevde drastisk avskogning.
I studien Coffee Certification and Forest Quality: Evidence from a Wild Coffee Forest in Ethiopia har forskare studerat 148 Rainforest Alliance-certifierade och 92 icke-certifierade vildkaffeområden mellan åren 2005 och 2010. Resultaten visar att certifiering inte bara haft positiv inverkan på att minska skogsförstörelse vid odlingen, utan också i närliggande områden. Läs mer här. 

Boende i byar i FSC-certifierade skogsbrukssamhällen har lägre andel andningsinfektioner, luftföroreningar och undernäring än de som låg i icke-certifierade områden.
Denna studie undersökte villkoren i 67 indonesiska byar placerade inom FSC-koncessioner; 33 byar i icke-certifierade koncessioner och 832 så kallade ”kontrollbyar”. Studien var unik i och med att den utgick från tre tidpunkter: före certifieringen (2000), strax efter inledande certifiering (2006) och två år efter certifiering (2008). Forskarna fann att FSC-certifiering minskade avskogningen med 5 procent, andningsinfektioner med 32 procent, förekomsten av luftförorening med 31 procent och undernäring med i genomsnitt en person per by. Läs mer här. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.