Bildberättelser: Vildkaffe

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) berättar vi om vildkaffe som växer naturligt i Etiopiska skogar.

Den här bilden föreställer en kaffeodling. Det kanske är svårt att tro? Men i de etiopiska skogarna finner man kaffets ursprung; vildvuxet, jordigt och fylligt.

Etiopien kallas ofta för kaffets hemland. Kaffet spred sig som dryck via Jemen och Turkiet och sedan vidare till resten av världen. Men det vara bara några få sorters kaffeplantor som spred sig.

Idag är kaffe en av världens mest konsumerade drycker. Men kaffebeståndet hotas av klimatförändringar och högre temperaturer. De genetiska resurserna finns fortfarande kvar i de etiopiska skogarna – men blir allt färre i takt med att skogar skövlas.

En nyligen publicerad studie visar att Rainforest Alliance-certifiering är ett effektivt hjälpmedel för att skydda de områden där vildkaffe växer i Etiopien. Dessutom såg man lägre avskogning även i områdena som låg runtomkring den certifierade skogen.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.