Bildberättelser: Avfallshantering

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Men vad berättar egentligen de bilder som vi på Rainforest Alliance publicerar i vår blogg? Vad fyller vilken funktion och varför? I dagens inlägg (<1000 ord) berättar vi om avfallshantering på Rainforest Alliance-certifierade odlingar.

Om avfall och skräp på odlingar inte tas om hand, riskerar de att spridas i natur och vattendrag. Förr fanns det till exempel inga regler för hur bananodlare skulle ta hand om plastpåsarna som omger varje bananklase. De blå påsarna, vars uppgift är att bidra till att konsumenterna får perfekta bananer, hittades ibland till och med i korallrev. På Rainforest Alliance-certifierade bananodlingar måste bönderna ta hand om plastavfallet, och många återvinner det. 

Riktlinjer kring avfall och återvinning är en viktig del i det regelverk som ligger till grund för Rainforest Alliances certifiering. I många regioner finns ingen central avfallshantering. Odlarna måste ändå ta hand om det avfall som de genererar. Och om inte fungerande återvinning finns sorteras avfallet och grävs ner för att hindra att det sprids i natur och vattendrag.

Kortfattat säger Rainforest Alliances regelverk att avfall från odlingen först och främst ska reduceras, återanvändas, återvinnas och slutligen hanteras på ett sätt som medför så lite skada på miljön som möjligt. En god avfallshantering förbättrar jordhälsan, värnar om djur, människor och natur i och kring odlingen.

En studie visar att certifierade kaffeodlingar i Colombia är bättre på att hantera avfall. Bland annat var de Rainforest Alliance-certifierade odlingarna bättre på att använda septiska tankar och att samla in fast avfall. Man kunde också se att kunskapen bland medarbetarna var högre än på icke-certifierade odlingar.

På sidan 40 i standarden kan du läsa mer om avfallshantering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.