Hur utbildar Rainforest Alliance kakaobönder i Ghana?

Cirka 70 % av världens kakao produceras i Västafrika.

Kakao är Ghanas största exportvara. Majoriteten av landets kakaoodlare har småskaliga jordbruk på mindre än en hektar. Dessa odlare står inför en rad olika utmaningar kopplade både till ett förändrat klimat liksom svårighet att rekrytera nästa generations kakaoodlare.

Genom våra utbildningsprogram lär sig kakaoodlarna metoder som ökar effektivitet och som dessutom förbättrar jordens produktivitet och återhämtningsförmåga. Förutom större skördar får de certifierade odlarna ofta mer betalt för sin kakao. Oberoende studier visar att Rainforest Alliances utbildning leder till ökad avkastning och inkomst.

Hur går då dessa utbildningar till?
För att bli Rainforest Alliance-certifierad måste odlaren uppfylla ett regelverk eller standard. Standarden är utvecklad av oberoende miljöorganisationer. Utbildningen syftar till att hjälpa odlarna uppfylla dessa.

Ett första steg handlar ofta om att få odlarna att organisera sig i grupper. Därefter samlas odlarna i ett samhälle på regelbundna träffar för att utbildas. Ofta sker utbildningarna i s.k. Farmer Field Schools i de olika byarna. Frekvensen är helt beroende på vad det är för gröda, i vilken region odlingarna ligger och i vilket ”skick” odlingarna är i. Bilderna i den här artikeln kommer från Ghana och ett utbildningsprojekt som sträckte sig över flera år.

Ghana har en av världens högsta avskogningstakt och varje år försvinner 2,1 % av de kvarvarande skogarna.

Utbildningarna följer olika teman som täcker standarden. Ämnena sträcker sig från barnarbete och arbetsförhållanden till klimatsmarta odlingsmetoder som hjälper odlare att anpassa sig till ett förändrat klimat och minska behovet av kemiska bekämpningsmedel. På utbildningarna för kakaoodlare i Ghana är alla enskilda bönder, men det finns oftast en ”Lead Farmer” i varje by som genomgått samtliga utbildningar och stöttar.

En stor del av utbildningarna handlar om erfarenhetsutbyte bönderna emellan. Passen präglas av dialog och diskussion. Standarden uppmanar odlarna att analysera sociala och miljömässiga risker förbättra sina tekniker. Utbildningarna blir därigenom en arena för odlarna att också kunna dela och diskutera framgångskoncept, liksom utmaningar de stött på längs vägen.

Visste du att Rainforest Alliances utbildningar som bönderna genomgår finns i viss utsträckning online? Där finns också mycket av utbildningsmaterialet i PDF-format.

Klicka här om du är intresserad.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.